Vla met vleugels
Als je jong bent ben je alleen op de toekomst geprojecteerd, de betoverende kracht van het onbepaalde.
Ik ben afkomstig uit Verbania, een prachtige plaats aan het Lago Maggiore in Italië.
Al vanaf mijn kindertijd ben ik gefascineerd door koken en eten. Toen ik zes jaar was, hielp ik mijn moeder al met het schillen van de aardappelen voor de ‘gnocchi’.
Vervolgens – gedreven door mijn passie en ambitie – heb ik de technieken verfijnd, altijd geïnspireerd door de Italiaanse regionale keuken.
Het is een kwestie van affiniteit: de geluiden van de ingrediënten die in de pan springen, de geuren, de presentatie van een gerecht, het witte bord dat in een paar seconden een structuur en een kleur krijgt…
Koken beschouw ik als een ambacht dat met eenvoud tot een heerlijk resultaat kan leiden, mits het met passie is uitgevoerd.
Mijn streven is bij te dragen aan innovatie en de echte Italiaanse gastronomische kwaliteit te presenteren in de Nederlandse huizen.
dekokmetvleugels.nl
Als je jong bent ben je alleen op de toekomst geprojecteerd, de betoverende kracht van het onbepaalde.
Ik kook heel graag met kinderen. Creativiteit en fantasie worden geprikkeld.
Vandaag lieve lezers geef ik het recept prijs van mijn budino di pane, de broodpudding.
Het grootste geheim van de Italiaanse keuken is dat ze feestelijk is.
'Il Bicerin' is een traditionele drank uit Turijn gemaakt met chocolademelk, koffie, suiker en slagroom.
Vandaag wil ik jullie het originele recept van de ‘Ossobuco’ presenteren, de ‘oss buss’ in Milanees dialect, het bot met het gat…
Deze chocolade macarons geven je vleugels en zijn leuk om te maken.
Wil je de capaciteiten van een kok testen? Laat hem de spaghetti alla carbonara bereiden.
Voor dit gerecht dacht ik aan een ontmoeting tussen grond en zee en aan wat de professie van een kok moet zijn: goed, lekker en gezond voeden.
Ah, vakantie! Heerlijke pauze, ontsnapping van de routine, sprong in de vrijheid en in de stilte, een 'niks moet, alles kan'.
Tijdens een kookwedstrijd moet je je vooral iets afvragen: wat wil de jury van jou, wat zijn hun verwachtingen en je daarop aanpassen.
Vandaag een visgerecht met rode poon. Licht en met een zilte garnaalachtige smaak.
Vandaag maak ik een zoete, alcoholische likeur: limoncello.
Ik heb een paar dagen geleden deze heerlijke koffietaart gemaakt en ben tevreden over het resultaat.
De echte carpaccio is een gerecht van zeer dungesneden rauwe ossenhaas. Zoals bij elk gerecht bestaan er nu duizenden varianten. Bekijk mijn recept.
Vandaag wil ik graag een recept met jullie delen. Een elegant voorgerecht. Coquilles met krokante Parmaham, baby asperges en boter-honing saus.
Zelfgemaakte croquetten blijven het lekkerst en helemaal met dit recept.
Nee, het gewicht onder controle houden doe je elke dag met je levensstijl, een paar regeltjes, een beetje discipline, af en toe een gezonde weigering aan tafel en de juiste aandacht geven aan details.
Angelo heeft weer een typisch Italiaans recept, dat speciaal met carnaval gegeten wordt: de heerlijke chiacchiere (kletspraatjes).
In de afgelopen twee weken heb ik in mijn keuken hard gewerkt en een aantal experimenten gedaan om (wat ik noem) het echte brood te krijgen. Hieronder mijn recepten.
Voor brood breken revoluties uit, voor brood wordt gevlucht en gevochten, hard gewerkt en gezweet. We leven voor brood. Brood en water zijn leven!
We kennen allemaal de rösti die meestal alleen van aardappel gemaakt is. Je hebt hierop echter verschillende variaties.
Tasca di vitello ripiena ofwel gevulde dunne kalfslende. Een gerecht waar je niet dagelijks aan denkt. Maar met de feestdagen in het vooruitzicht is dit een heerlijk recept om te maken en te serveren aan je gasten.
Het is al vanaf mijn jeugd dat ik met gedrevenheid paddestoelen pluk. En van mijn vader heb ik alle rituelen en de kleine trucjes geleerd.
Elke slager die ik ken, heeft in zijn vitrine minimaal een schaal met een berg rundergehakt. Klanten zijn er dol op!
Laatst heb ik een interview gegeven. Ja, een interview aan een mooi, zoet en vaak lief meiske, 13 lentes jong. Voor haar werkstuk ‘De Italiaanse Keuken’.
Dat vis eten gezond is voor de mens, dat weten we wel, maar we komen vaak uit op dezelfde soorten vis die we eten. Niet met dit recept.
De cantuccini (of cantucci) waren vroeger, rond de 17e eeuw, niets anders dan zoete stukjes brood op smaak gebracht met onder andere anijs en venkel en dubbel in de oven afgebakken om ze beter te kunnen bewaren.
Een zuchtje… Ja, soms denk ik dat een paddestoel een heel zacht, bijna onopgemerkt zuchtje van Moeder Aarde is.
Van mijn vakanties in Verbania, neem ik elke keer heel veel mee als ik terug naar Nederland ga: belevenissen en herinneringen, mensencontacten, de adembenemende schoonheid van de bergen en het meer...
De ‘clafoutis aux cerise’ (de kersen met pitten alstublieft, zoals de traditie is…), is een klassieker uit de Franse keuken en relatief makkelijk te maken. Een heerlijk nagerecht, lauw geserveerd, in puntjes.
Ja, de mojito is exotisch, erotisch en fantastisch lekker. Pure smaaksensatie als met aandacht en zorg gemaakt is.
Ik heb besloten om 10 kg af te vallen en fitter te worden en mijn goddelijke lichaam terug te krijgen na een hardloopwedstrijd, afgelopen augustus in Gurro, Val Cannobina.
Rucolacrème is heerlijk op een warme bruschetta of als originele toevoeging op een warme pizza of als saus voor de spaghetti.
Ik weet het niet voor jullie maar voor mij geeft een volle voorraadkast een gevoel van veiligheid, welgenoegen en zekerheid.
Het Leven biedt zoveel mooie momenten, de uitdaging is om elk moment niet in de vergetelheid te laten raken: ja, het niet vergeten, het te vasthouden. Ik probeer altijd een mooi moment aan iets te koppelen.
Allioli (aioli) is oorspronkelijk niets anders dan een mengsel van knoflook, olijfolie en een puntje zout. Tot stand gebracht met een vijzel en een stampertje.
Erotisme, vreugde en heerlijke smaken. In een gerecht! Ja, ik ken bijna geen ander gerecht dat me zoveel vreugde geeft als de paella, een plezier om te maken en een genot om te eten.
De tafel was met zorg aangekleed, alleen het bestek miste nog. 'In Iran eten we de rijst met een lepel,' zei ze trots. Ik verheug me er al weken op om eindelijk met mijn handen te mogen eten.
Voor mij zijn de Bossche bollen een symbool van feestelijkheid. Niet voor niets dat als een echte Bosschenaar blij en gelukkig is, hij dit wil delen door het schenken van een sjeklaojebol aan zijn geliefden.
Volgens mij het grootste geheim van de Italiaanse keuken - de reden van haar succes en het feit dat ze in de hele wereld zo populair is en gewaardeerd wordt - is dat ze feestelijk is. Ja, feestelijk!
Als iemand mij vraagt wat mijn favoriete gerecht is van alle lekkernijen in de wereld, dan zou ik moeten kiezen tussen pizza (de echte pizza, la verace pizza Napoletana) en pasta, la pasta in alle vormen en smaken.
Le trattorie romane, gezellige en bourgondische restaurantjes verborgen tussen de nauwe straatjes van Roma. Soms alleen door de geur kun je raden dat daar op die hoek een trattoria is.
Iets stouts doen vanavond? Patatjes met...? Ja! Makkelijk-snel-lekker. Tussen de conservenblikken een tube mayonaise pakken… Bevat omega 3. Wow! Klinkt heftig!
Met deze mooie dagen gaan we er vaak op uit en komen dan laat thuis en hebben niet echt zin meer om lang in de keuken te staan. Een groentequiche is een uitstekend alternatief.
Ik heb een dochter. Isabel, 11 jaar jong. Mooi, zoet en vaak lief. Een schat van een meiske… Jammer dat ze mijn karakter heeft.
Er is een periode in mijn jeugd geweest dat mijn moeder iedere zaterdag verse gnocchi voor mij maakte.
Angelo Gheza, charmante Italiaan met donkerglanzend haar en doordringende ogen, laat er geen misverstand over bestaan: 'De kracht van de Italiaanse keuken is de feestelijkheid ervan.