Annette Hardeman is juriste, geeft advies over interim management, debiteurenbeheer en budgetbewaking. Zij is als vrijwilligster werkzaam als budgetbegeleidingsmaatje bij Stichting de Baat en is penningmeester bij SV Argon te Mijdrecht. Kijk voor meer informatie op ettena.nl

Kostgeld en geld

Door:

Tegenwoordig zie je steeds meer tegeltjes met uitspraken over 'hotel mama'. Deze vaak grappige spreuken verwijzen naar de trend dat jongeren steeds langer in het ouderlijk huis blijven wonen.

Lees verder

Jongeren en schuld

Door:

Een op de vijf MBO scholieren komt structureel geld tekort en heeft een gemiddelde schuld van € 3681. Dit laat het Nibud onlangs weten nadat ze onderzoek hebben gedaan onder MBO scholieren.

Lees verder

Week van het geld

Door:

Van 9 tot en met 13 maart is het 'De week van het geld. Een initiatief van Wijzer in geldzaken om lagere schoolkinderen te leren omgaan met geld onder het motto 'vroeg geleerd is oud gedaan'.

Lees verder

Welk geldtype ben jij?

Door:

De een heeft altijd geld tekort en de ander is te gierig om geld uit te geven. Je kunt als Oom Dagobert op je geld zitten of als Ebenezer Scrooge te gierig zijn om geld uit te geven.

Lees verder

Vals of echt geld

Door:

Onlangs ben ik door DNB (De Nederlandsche Bank) gevraagd om mee te werken aan een onderzoek naar geld. Of ik valse eurobriefjes uit de stapel kon halen.

Lees verder

Geld en boodschappen doen

Door:

Overzicht hebben in je financiën geeft rust en ruimte in je hoofd. Weten wat er elke maand binnenkomt en uitgaat, laat je zien wat je overhebt voor de leukere dingen in het leven.

Lees verder

Dure feestmaand

Door:

Het begin van de dure feestmaand staat voor de deur. Voor de een staat deze maand voor gezelligheid, familie, lekker eten en warmte en voor de ander staat deze maand voor zorgen, slapeloze nachten en stress.

Lees verder

Kinderbijslag en zakgeld

Door:

Kinderbijslag is een sociale uitkering die onafhankelijk van het inkomen van ouders elk kwartaal wordt uitgekeerd. Denk hierbij aan een bijdrage voor luiers, kleding, voeding maar ook schoolkosten of voor een sportclub.

Lees verder

Geld en administratie

Door:

Direct de post opruimen. Consequent zijn in het betalen van facturen. Inzicht hebben in je uitgavepatroon. Sommige draaien ons hand hier niet voor om en anderen vinden het toch een stuk lastiger.

Lees verder

Geld en sorteren

Door:

Spelenderwijs leren we onze kinderen de waarde van de muntjes en het nut van sorteren. We leren ze dat je ontvangen zakgeld niet op tafel of in je broekzak moet laten slingeren.

Lees verder

Leren omgaan met zakgeld

Door:

Discussie bij het zakgeld lijkt wel een vast onderdeel te zijn in een huishouden met kinderen. Kinderen vinden het vaak te weinig en ouders twijfelen hierover of stellen vraagtekens bij gemaakte keuzes.

Lees verder

Verliefd op de Twizy

Door:

Vorige week zijn we naar het concours d'elegance op het Pales het Loo geweest en daar is mijn zoon (11) verliefd geworden op de Renault Twizy. Een hele week was het Twizy voor en Twizy na.

Lees verder

Zak- en kleedgeld

Door:

Tussen kinderen en ouders wordt er vaak gediscussieerd over de hoogte van het zak- of kleedgeld. Natuurlijk vinden kinderen dat ze te weinig krijgen en horen ouders dat ze uit de klas veel meer krijgen.

Lees verder

Geld en uitkering

Door:

Er zijn verschillende inkomensvormen. Loon uit arbeid of pensioen is wellicht de inkomensvorm die het meest bekend is. Inkomen uit één van de vele uitkeringsvormen is een mooie tweede.

Lees verder

Geld en salaris

Door:

Inkomen uit een arbeidsbetrekking is een belangrijke inkomensbron. In januari 2014 zullen veel werknemers zien wat het effect is op het nieuwe salarisstrookje.

Lees verder

Geld en ondernemer

Door:

Kapster, freelancer, schoonheidsspecialiste, winkelierster, coach, pedicure of interim medewerkster: er zijn verschillende mogelijkheden om werkzaam te zijn als zelfstandig ondernemer.

Lees verder

Trage betalers

Door:

Kleine ondernemers, freelancers of MKB bedrijven kunnen zich nauwelijks voorstellen dat grote multinationals een betalingstermijn hebben van 60 dagen of meer.

Lees verder

Geld en gedrag

Door:

Ondanks alle goede voornemens om te bezuinigen of om minder geld uit te geven, zie je aan je banksaldo dat het toch weer mislukt is. En dat juist met de dure maand voor de boeg: Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw.

Lees verder

Geld en gevoel

Door:

Voor iedereen is het gevoel over geld anders. Voor de één betekent het vrijheid om te doen en laten wat hij of zij wilt en voor de ander is het een bron van ellende.

Lees verder

Nepgeld

Door:

Bij nepgeld denk je al gelijk aan vals geld of monopoly geld. Al vanaf het moment dat muntgeld geïntroduceerd werd in de ruilhandel samenleving, werd geprobeerd om dat geld na te maken.

Lees verder

Vette en magere jaren

Door:

Er is opvallend veel armoede onder werkend Nederland. Een zelfstandige die door de crisis minder opdrachten heeft of verlies van huis en (tweede) inkomen door werkloos-heid.

Lees verder

Minder geld uitgeven?

Door:

Roodstand bij de bank. Teveel schulden. Niet kunnen, maar wel willen sparen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe verander je dit? Het begint eigenlijk allemaal bij je levensstijl.

Lees verder

Een slimme meid

Door:

Eind jaren tachtig had het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne 'een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'. De overheid wilde toen meisjes stimuleren om een vak te leren.

Lees verder

Rood staan bij de bank

Door:

'Kosten voor rood staan bij de bank wordt onderschat', laat de Autoriteit Financiële Markten weten. Ruim een derde van de ondervraagde consumenten schat de rente, die je moet betalen, veel te laag in.

Lees verder

Elke dag post?

Door:

Voor de één een makkie maar de ander ziet er als een berg tegenop. En het kan zelfs zo uit de hand lopen, dat je de post niet meer openmaakt of zelfs ongelezen in de papierbak gooit.

Lees verder

Minder geld ter beschikking?

Door:

De overheid bezuinigt, er is inflatie en de prijzen worden duurder. Of je raakt je baan kwijt en moet dan ineens van een uitkering leven. Er zijn oorzaken zat te noemen waardoor je minder geld te besteden hebt.

Lees verder

Vrouwelijk ondernemerschap

Door:

Op deze website mag er eigenlijk geen artikel ontbreken over vrouwelijk ondernemerschap. In 2010 heeft het EIM in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs onderzoek gedaan.

Lees verder

Crisis in ons hoofd?

Door:

De kranten staan op dit moment bol van de negatieve berichten over de economische crisis de ons land nu teistert. De Nederlandse economie is het laatste kwartaal van 2012 alweer gekrompen.

Lees verder

Geen grap!

Door:

Bij een echtscheiding komt veel kijken. Wie vertelt het de kinderen, hoe gaan we na de scheiding voor de kinderen zorgen? Hoe gaan we om met kerst, vakanties en verjaardagen?

Lees verder

Principe akkoord Woningmarkt

Door:

Twee dagen voor Valentijnsdag heeft het Kabinet met een deel van de oppositie partijen een principe akkoord afgesloten. Natuurlijk zullen een aantal partijen en organisaties in ons land hier minder over te spreken zijn.

Lees verder

Debiteuren Crediteuren

Door:

De titel doet vermoeden dat het artikel gaat over het saaie onderwerp financiën. Niets is minder waar, want het is een verwijzing naar de populaire serie van Jiskefet uit de jaren 90.

Lees verder

U past niet in het profiel

Door:

Dat is wat een solliciterende vrouw van boven de 40 vaak te horen krijgt. Zeker als je als werkzoekende weer terug de arbeidsmarkt op wilt. Er zijn verschillende redenen waarom je als vrouw van boven de 40 op dit moment

Lees verder

Hoe kun je loonbeslag voorkomen?

Door:

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: loonbeslag komt niet uit de lucht vallen. Er zijn vaak heel wat betalingsafspraken in het verleden verbroken voordat de schuldeiser besloten heeft om tot loonbeslag over te g

Lees verder

Met geld omgaan kun je leren

Door:

Een goede financiële opvoeding is belangrijk. Dit voorkomt schulden op latere leeftijd. Kinderen leren om wensen af te stemmen op inkomsten en om na te denken wat je nu echt nodig hebt en wat je graag zou willen.

Lees verder

Geldtips

Door:

Bezuinigen? Hogere maandlasten? Hogere kosten kinderopvang? Onzeker pensioen? Als je de kranten leest dan word je er niet altijd vrolijk van.

Lees verder