Een verzakking. Wat is het en de remedie ertegen
Dit artikel gaat vandaag over de verzakking bij de vrouw. Verzakkingen bij de man komen in mindere mate voor en daar zal ik apart een keer aandacht aan besteden.
Mijn naam is Marijke Slieker-ten Hove. Behalve moeder van drie dochters (twee van 33 en een van 30) ben ik bekkenfysiotherapeut en actief in de bekkenfysiotherapie sinds 1992.
Ik ben in 2009 gepromoveerd op bekkenbodemproblemen in een algemene vrouwelijke bevolking en ben 20 jaar verantwoordelijk geweest voor de Masteropleiding Bekkenfysiotherapie en was betrokken bij de ontwikkeling van het bekkenbodemcentrum van het Erasmus MC. Momenteel ben ik lid van het bekkenbodemteam en daarnaast directeur van het ProFundum Instituut te Dordrecht. Binnen het onderdeel Educatie van het Instituut, verzorg ik educatie en training voor iedereen die meer wil weten over bekken- en bekkenbodemproblematiek.
FemNa40 past goed binnen de passie van mijn bedrijf:
Ons team behandelt mensen met bekken- en/ of bekkenbodemklachten, zet zich in om deze klachten te voorkomen en/ of verhelpen en waar nodig leren we mensen hoe kwaliteit van leven (ondanks dit ongemak?) mogelijk is. Dit doen we voor mensen met en zonder klachten en voor mensen die beroepsmatig een rol spelen in het verbeteren van de gezondheid van mensen. We willen bijdragen aan een betere kwaliteit van leven door mensen bewust te maken van de rol die de bekken- en/ of bekkenbodem heeft in de totale gezondheid.
De bekkenbodem: vaak een taboe. Maar ook vaak gedacht dat het bij het ouder worden hoort, net zoals rimpels… ik zal proberen via de blog vrouwen te motiveren zelf aan de slag te gaan. Op diverse sites en een app (bekkenbodem) helpen we zo iedereen om de oefeningen te doen. oefeningen waarvan al lang bewezen is dat ze effectief zijn!
Dit artikel gaat vandaag over de verzakking bij de vrouw. Verzakkingen bij de man komen in mindere mate voor en daar zal ik apart een keer aandacht aan besteden.
Voor de goede orde, het is helemaal niet raar als je je bekkenbodemspieren niet goed kunt vinden.
Het is jammer dat er nu erg eenzijdige informatie over het 'bekkenmatje' beschikbaar komt via de media.
In dit blog vind je 10 tips om je bekkenbodemspanning te debriefen. Los te laten dus.
Regelmatige ontlasting is voor de een de gewoonste zaak van de wereld maar voor de ander een iedere dag terugkerend probleem.
In de groep vrouwen tussen de 45 en 85 jaar alleen al heeft bijna 60% een vorm van urineverlies.
Een verzakking is niet iets wat alleen aan de Nederlandse vrouw is toebedeeld.
Het is altijd een rare periode: de een komt, de ander gaat. Je bent toe aan een welverdiende vakantie.
Soms moet ik lang nadenken over een onderwerp. Maar iedere week opnieuw is er iets, gebeurt er iets, hoor ik iets zodat er toch weer een onderwerp voor de blog beschikbaar komt.
Promoveren. Dat woord gebruiken we als iemand een nieuwe, mooiere, hogere functie krijgt op zijn of haar werk. Een nieuwe uitdaging!
Persen. Herken je dit? Het is een gewoonte die we allemaal wel herkennen maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Laten we eens gaan kijken bij al deze gewoontes en hoe nodig ze zijn.
Het zal je misschien al opgevallen zijn, ik schrijf de laatste tijd meer vanuit de praktijk van alle dag. Verhalen van en over patiënten die ik mag ontmoeten.
Puzzels hebben we in verschillende soorten, Woordpuzzels, cijferpuzzels maar ook puzzels voor verschillende leeftijden variërend van vier tot 2000 stukjes. Je kent het wel, een puzzel van heel veel kleine stukjes.
Vandaag kwam Anna de praktijk binnen. Een keurige dame die graag wil gaan hardlopen, maar het urineverlies houdt haar tegen.
Thijmen is 15 jaar en verliest af en toe wat ontlasting. Dat is al even zo. Er is gekeken naar zijn darmen. Zouden die wel normaal werken?
Heel veel vragen zijn er deze week na de uitzending van Radar over het CE keurmerk voor medische materialen. Deze keer ging het niet over dokters maar vooral over hoe een CE keurmerk verkregen wordt.
In november is het boek Verborgen Vrouwenleed verschenen en voor wie al de bloggen over de bekkenbodem leest, staan er veel bekende dingen in. Dit boek is speciaal geschreven voor jou.
3 weetjes om het bekkenbodemoefenen vol te houden. Maar het is net als met lijnen, dan ben je slank maar hoe kun je dat nu volhouden?
Tja en dan heb je ontdekt dat je een bekkenbodem hebt en dat je kunt oefenen. Dan heb je ook nog eens oefeningen gelezen om te doen. Maar hoe ga je dat volhouden?
Paula komt de praktijk binnen. Ik heb rugpijn, al heel lang. Ik doe er van alles aan, ik fitness en zo, maar het werkt niet. Bovendien ben ik het zat.
De bekkenbodem: heel vreemd dat we over één van de belangrijkste spieren in ons lichaam zo weinig weten en ons dus ook niet bewust zijn wat we er allemaal mee aan het doen zijn als we sporten.
Een lastige vraag die we niet gauw willen stellen. ‘Ik heb hulp nodig’. Maar ik ga vandaag ook een vraag aan jullie stellen: ‘IK heb hulp nodig!
Mijn goede wensen voor jou: Een mooie bekkenbodem, weinig klachten, geen klachten, fijn kunnen sporten zonder urineverlies, geen pijn bij het vrijen, geen prostaatklachten, geen buikpijn, geen verlies van ontlasting.
Afgelopen week was er onrust in bekken-bodemland. Operatief ingrijpen bleek een beter resultaat te hebben dan bekkenfy-siotherapie.
Na de eerste uitleg over verzakkingen, zal vandaag een belangrijk onderdeel worden besproken dat van grote invloed is op je bekkenbodem: de buikdruk.
Tineke komt net van de bekkenfysio-therapeut. Ze had het advies van haar huisarts gekregen omdat ze urine verliest bij hoesten en niezen. Ze was zelf al gaan oefenen, had het een en ander gelezen.
Wel eens gehoord van de bekkenbodem? En nee, ik bedoel niet via Radar, maar gewoon, je bekkenbodem. Als die ‘t goed doet heb je geen problemen met plassen, poepen en vrijen.