Het mysterie rond de dood van Prinses Diana.
'Kijk, dat is nu mijn leven. Alles is openbaar.
Ik word gemanipuleerd door de paparazzi en de koninklijke familie. Geen moment voor mezelf.
De wereld is compleet gehersenspoeld over wie ik ben.' (Diana Spencer).
In het boek ‘Het Koninklijk Complot. Het mysterie rond de dood van Prinses Diana’ worden voor het eerst alle tot nu toe bekende puzzelstukken naar de mysterieuze dood van Diana, de prinses of Wales passend gemaakt. Puzzelstukken die de afgelopen zeventien jaar als losstaande feiten en nieuwtjes door journalisten, schrijvers en wetenschappers zijn gepresenteerd.
Dit doet onderzoeksjournaliste Linda Udo op een vakkundige manier, onderbouwd met feiten waarvan sommige nog niet eerder bekend zijn gemaakt en andere door haar zelf zijn ontdekt. Daarnaast gaat Udo niet uit van een complot om de prinses te doden maar om haar levend te laten verdwijnen.
Diana was zelf de voornaamste belanghebbende in deze Mission Escape. Ze was doodongelukkig in een wereld die haar benauwde, met een schoonfamilie die haar niet accepteerde, een (ex-)echtgenoot die haar bedroog en de roddelpers die elke dag op haar hielen zat, waar zij ook ging.
De prinses speelde het spel dan ook vakkundig mee. Dat hierbij haar voormalige echtgenoot Charles,
diens vader Prins Philip, haar vriend Dodi Fayed en de toenmalige Engelse premier John Major bij betrokken zijn is ronduit schokkend te noemen. Enkel Queen Elisabeth, die wel op de hoogte was van het complot, hield zich afzijdig.
Feiten
Om haar boek voor een zo groot mogelijk publiek leesbaar te maken heeft Udo alle ontdekte feiten in de vorm van een literair verhaal gegoten dat leest als een spannende thriller. Ze brengt talrijke bijzondere feiten aan het licht die toch minstens de wenkbrauwen bij de lezer doen fronzen.
Zo is er ex-CIA agent LeWinter die een jaar na het ongeluk schokkende feiten aan het licht wil brengen, maar wordt opgepakt en voor vier jaar in een Oostenrijkse gevangenis verdwijnt. Na zijn vrijlating zwijgt hij plots in alle toonaarden.
Nadat Charles, de middag na het overlijden van zijn ex-echtgenote de rouwkamer waar het lichaam van Diana ligt opgebaard, heeft verlaten, zegt hij tegen de betrokken artsen: 'Men heeft een meesterlijk stukje werk verricht.' En hij voegt er aan toe: 'Mes felicitations!'
De week na Diana’s dood wordt het familiegraf geopend en daarna, in het diepste geheim, weer dicht-gemetseld. Waarom was het cement van dat familiegraf een week na Diana’s begrafenis nog nat? Uitgerekend die week was het familiegraf dus open geweest, iets wat enkel gebeurt als er nieuwe overledenen worden bijgezet.
John Stears, een gelauwerd expert in special effects, heeft in 1985 in The New York Times bevestigd dat hij zeker drie keer is benaderd door regeringsinstanties om voor een geheim project iets daadwerkelijk in scène te zetten. Er werd hem zelfs een enorme som geld geboden.
In het artikel gaf hij aan geen bronnen prijs te kunnen geven, omdat hij een geheimhoudingsclausule had getekend. Stears zei zichzelf gelukkig te prijzen dat hij niet op het aanbod was ingegaan.
In de wandelgangen van het paleis wordt de premier van Groot-Brittannië van het complot op de hoogte gebracht met de woorden: 'Wat ik je nu ga vertellen, is niet voor andermans oren bestemd. Onthoud dat goed, waarschuwt de man. Want het terrein waar we ons op gaan begeven, is dat van hoogverraad. Dit complot mag nooit worden ontdekt.'
En tot slot is er nog de geheime brief die Prinses Diana enkele dagen voor haar fatale ongeluk aan haar butler, tevens vertrouweling, gaf. Met de conclusies van Udo’s boek in gedachten eindigt de brief met een opvallende passage:
Lieve Paul,
Jij weet het al: dit komende weekeind wordt heel belangrijk!
Ik weet het ook en ik wilde je even op papier laten weten hoe diep ik geraakt
ben dat je deze spanning ook met mij deelt. Wat een geheim! Je bent
geweldig hoe je altijd maar weer antwoord weet op al mijn vragen en het
is nogal irritant dat je altijd gelijk hebt!
Maar, even serieus, je steun is van onschatbare waarde voor me en heeft me
erdoor gesleept in de nachtmerrieachtige tijden …
Nu keert het tij en krijgen we allemaal eindelijk een beetje rust en kunnen
we ons verheugen op betere tijden en andere huizen!
Dank je, Paul, dat je zo’n sterke vesting voor me bent geweest.
Liefs, Diana
Udo eindigt haar roman met een brief die geschreven is door Lady Diana nadat zij op de hoogte is gebracht van de publicatie van Koninklijk Complot. De brief is gericht aan Udo waarmee de Friese schrijfster een stukje fictie in haar verhaal aanbrengt. Overigens ondersteunt Udo de gebeurtenissen in het boek met tal van nieuwsbronnen waaruit zij geput heeft.
De lezers kunnen op www.langlevediana.nl video’s, filmfragmenten, kranten- en tijdschriftartikelen lezen die extra informatie geven.
Met het ten uitvoer gebrachte verdwijningsplan, waar Houdini een puntje aan zou kunnen zuigen, is niet alleen het hele Britse koninkrijk om de tuin geleid, maar de hele wereld. Udo: 'En die wereld verdient het om nu de waarheid over Diana haar ontsnapping te horen.'