Mooi weer: tijd voor een ijsje!

Het warme weer doet denken aan terrasjes, strand, zwemmen, cocktails en een ijsje.

Vorig jaar liet het NOS weten dat het aantal ijssalons sinds 2006 verdubbeld was.

 

Er is natuurlijk ook volop keus. Schepijs in vele smaken en een diversiteit aan soft ijsjes met verschillende toppings.

Ook in de supermarkten zie je steeds meer verschillende ijsjes in het assortiment liggen. Het is verleidelijk om met dit warme weer jezelf en/of je gezin op een ijsje te trakteren. 

Nadeel

Toch kleven er nadelen aan deze traktatie. Niet alleen vanwege het hoge suikergehalte in deze verkoelende zoetigheid maar ook vanwege de kosten. Nu is op zijn tijd een ijsje eten natuurlijk wel te verantwoorden, maar ongemerkt kun je je best vergissen als je alle kosten bij elkaar op telt. Dat geldt ook voor de latte macchiato, expresso  en frappaccino die je onderweg naar je werk koopt bij de vele coffeeshops op stations en bij bushaltes. Die ene cappuccino die je koopt omdat je dorst had en slecht geslapen had, is natuurlijk geen grote aanslag op je budget. Maar 5 dagen per week en dat 40 keer achter elkaar, is al gauw ongemerkt een grote kostenpost geworden. Het zijn juist de uitgaven die je vaak doet of ongemerkt doet die een grote invloed hebben op je portemonnee. Over de grotere investeringen denken we namelijk goed na, doen we vergelijkend warenonderzoek en vragen we onszelf af of deze uitgave wel absoluut noodzakelijk is. De kleinere, dagdagelijkse uitgaven doen we vaak onbewust. En daar schuilt nu net het gevaar.

Budgetteren

Letten op je uitgaven blijft een lastig en ingewikkeld proces. Inzicht hebben in je inkomsten en uitgaven is niet altijd eenvoudig.  De grotere uitgaven en de vaste lasten zijn redelijk snel inzichtelijk te krijgen. Die kleinere uitgaven die je ongemerkt en onregelmatig doet, zijn lastiger te bepalen. Je kunt het oplossen door een bepaalde tijd een kasboek bij te houden en elke uitgave op te schrijven. Dat is behoorlijk arbeidsintensief maar geeft je wel heel veel informatie. Pas dan vallen die kleinere vaak onbewuste uitgaven op en zul je zien waar toch dat geld maar elke keer blijft.

Dan kun je ook al heel snel zien waar je op kunt bezuinigen. Als je niet alle dagen een kopje koffie koopt, maar 1 of twee keer in de week, bespaar je op jaarbasis al een flink bedrag. En als je met je gezin een ijsje wilt eten en je ziet dat er een supermarkt in de buurt van een ijssalon is, kun je al flink besparen door een gezinspak ijsjes te kopen in plaats van vier schepijsjes van 2 bolletjes. Bewust zijn van je aankoop geldt niet alleen bij grote uitgaven maar ook bij de kleinere!

Gerelateerde artikelen

FemNa40