Het begin van de dure feestmaand staat voor de deur. Voor de een staat deze maand voor gezelligheid, familie, lekker eten en warmte en voor de ander staat deze maand voor zorgen, slapeloze nachten en stress.
Niet omdat die persoon zich zorgen maakt over de familieruzietjes en andere intriges maar omdat de feestmaand een erg dure maand is en er niet voldoende geld is om alles te kunnen organiseren.
Overzicht
Als je ineens overvallen wordt door het gevoel van 'help hoe financier ik dit alles' kun je daar inderdaad veel kopzorgen over hebben. Overzicht hebben in je financiën is soms ook best lastig. De ene maand is er meer inkomen dan de andere maand omdat je dan weer wel kinderbijslag ontvangt en dan weer niet.
De ene maand zijn er ook meer kosten dan de andere maand omdat je dan net een kwartaalnota of een jaarfactuur moet betalen. Het is dan ook best moeilijk om een goed overzicht te hebben van datgene wat je nu werkelijk elke maand over hebt.
Neem dan ook eens de tijd om een keer goed voor je financiën te zitten. Maak een overzicht van alle inkomsten die er zijn en denk dan ook aan de kinderbijslag en het vakantiegeld. Het is dan handig om alles om te rekenen naar één maand.
De volgende stap is om eens alle uitgaven onder de loep te nemen. Zet eens alle maandelijkse lasten op een rijtje zoals woning, verzekering, voeding, telefoon en vervoer. Vergeet niet de kosten die niet elke maand terugkomen maar die je toch moet betalen.
Denk hierbij ook aan de gemeentelijke heffingen en reserveer een bedrag voor de eigen bijdrage van de ziektekosten. Mocht je ineens geconfronteerd worden met die kosten, dan heb je hiervoor een potje opgebouwd.
Een handige tip hierbij is ook om al deze kosten om te rekenen naar één maand. Nu weet je precies wat je maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn en zie je veel beter wat je elke maand over hebt voor kleding,
uitgaan en cadeautjes.
Dit gevoel van overzicht hebben kan je een groot gevoel van rust geven omdat je niet meer 'overvallen' wordt door die ene jaarnota van honderden euro's.
Vooruitkijken
Een andere handige tip om het gevoel van paniek te verkleinen, is het vroeg beginnen met nadenken over deze dure feestmaand. Begin vroeg aan het maken van een plan: wat wil je uitgeven, wat ga je tijdens de feestdagen eten en wie wil je welke cadeaus geven.
Gezelligheid hoeft niet veel te kosten en sfeer maken doe je niet alleen door je huis met allerlei feestartikelen te versieren. Een leuk sinterklaascadeau kun je best in de zomer gevonden hebben omdat dit dan toevallig in de aanbieding was.
Op die manier verdeel je de kosten ook over de verschillende maanden en komt niet alles op de ene leuke maar ook dure feestmaand neer. Wees creatief in het bedenken van oplossingen want er zijn meerdere manieren om naar Rome te komen!
Op die manier kun je het gevoel van paniek en stress een beetje verkleinen en meer genieten van de feestmaand.