Financieel opvoeden: zakgeldcontract

Na 9 maanden wachten ben je eindelijk bevallen van je kindje en niet veel ouders realiseren zich dat het financieel opvoeden dan al begint.

Kraamvisite komt met allerlei cadeaus, knuffels en kledingsetjes en dan wordt je al heel snel gedwongen om na te denken welke normen en waarden je een kind wilt meegeven.

Hoeveel speelgoed is wenselijk? Met hoeveel knuffels kan het spelen? En wanneer open je een spaarrekening voor later en hoeveel zet je er dan op?

 

Wanneer?

Veel ouders stellen de vraag wanneer ze moeten beginnen met dat financieel opvoeden? Hoe jong moet een kind zijn om zakgeld te mogen ontvangen en hoe leer je een kind slim met geld omgaan? Hierop is geen makkelijk antwoord vindbaar.
Veel heeft ook te maken met je eigen opvoeding en wat je eigen ouders je hebben meegegeven over de waarde van geld.

Heb je zelf geleerd om te sparen? Moest geld rollen of was geld vies? Mocht je rijkdom laten zien of moest je 'verstandig' kleding en speelgoed kopen? Wil je de opvoeding van je eigen kinderen totaal anders doen of ga je het op dezelfde manier doen?

Hoe?

Het gezegde dat vele wegen naar Rome leiden, is ook hier van toepassing. Belangrijk om je te realiseren dat het doel van (financieel) opvoeden  dat je kind later als volwassene goed in staat is om zelfstandig keuzes te maken, om weldenkend en evenwichtig in het leven te staan en gelukkig te zijn. Verstandig, slim of goed met geld om kunnen gaan houdt in dat je inkomsten kunt verdelen over verschillende 'potjes', dat je uitgaven kunt plannen in de tijd en dat je nooit meer geld uitgeeft dan dat je hebt.

Begin dan ook vroeg met praten over geld. Neem je vierjarige mee naar de speelgoedwinkel en bespreek wat je bijvoorbeeld met €10 kunt kopen (iets groots of vele kleine prullen). Laat je peuter of kleuter zelf een keer brood kopen bij de bakker, zodat al spelenderwijs aandacht wordt gegeven aan de verschillende munten.

Geef vanaf zes of zeven jaar zakgeld en spreek af wat het kind hiermee kan kopen.  Mag het alles zelf bepalen of verdeel je het geld over verschillende potjes? Een handige tip hierbij is om samen met je kind jampotjes te versieren met elk een eigen doel, zoals: 'speelgoed, sparen of zelf weten'.

En tot slot: begin vanaf middelbare schooltijd met het geven van kleedgeld. Ook hier is het goed om samen af te spreken welke kleding je als ouder nog aanschaft en welke kleding zelf moet worden gekocht? Denk bijvoorbeeld aan een 'zakgeldcontract', waarin je samen met je kind de afspraken maakt over wat wel mag en wat niet mag.

Gerelateerde artikelen

FemNa40