Ken je financiële huishouding!

Natuurlijk willen we allemaal een gelukkige relatie, maar een huwelijk eindigt nogal eens in een scheiding. Terwijl mannen vaak precies weten wat de financiële gevolgen zijn, weten vrouwen vaak niet wat de gevolgen voor hen zijn.

Pascale Schyns van Bankeniers helpt vrouwen om hen bewuster te maken van geldzaken en helpt hen om na de scheiding financieel zelfstandig verder te kunnen. Iedereen hoopt natuurlijk dat het huwelijk voor altijd is, maar helaas blijkt dat niet altijd het geval te zijn: één op de drie huwelijken gaat kapot.

 

Het is een ingrijpende gebeurtenis, ook wat de geldzaken betreft. Daarbij blijkt vaak dat vrouwen anders over geld denken dan mannen. Voor mannen betekent geld nogal eens 'status' en 'macht', terwijl geld voor vrouwen vaak meer een hulpmiddel is om prettig te kunnen leven. En als de partner voldoende inkomen inbrengt kiezen veel vrouwen er al snel voor om parttime te gaan werken. Zij realiseren zich dan niet dat ze als het huwelijk fout loopt niet voor zichzelf kunnen zorgen. Ze worden afhankelijk van partneralimentatie die de ex-partner maar moet zien op te brengen. En daarbij helpt de huidige economische situatie natuurlijk ook niet. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om voor je zelf te kunnen zorgen!

Financiële consequenties

Wanneer partners uit elkaar gaan, hebben mannen vaak al lang en goed nagedacht over de financiële gevolgen, en deze al besproken met de accountant of een andere adviseur.  Vrouwen zijn eerst vooral bezig met de emotionele verwerking en de zorg om de kinderen. Pas later komt de zorg om de financiële consequenties aan bod. Bij de advocaat of mediator waar de scheiding geregeld wordt, komen mannen daarom vaak beter  beslagen ten ijs, terwijl vrouwen er nog helemaal niet aan toe zijn om beslissingen te nemen rond geldzaken.

En dat kan heel nadelig voor hen uitpakken! Zeker als een van de partners een bedrijf heeft kan de financiële situatie erg gecompliceerd zijn. Het komt voor dat echtgenoten van ondernemers geen idee hebben hoe de zaak er eigenlijk voorstaat en hoe groot het vermogen is. Soms blijkt pas bij echtscheiding dat er grote schulden zijn, waar je als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent wel aansprakelijk voor bent.

Bankeniers helpt

Pascale Schyns van Bankeniers helpt vrouwen in scheiding, waarbij de gehele financiële situatie doorgenomen wordt, indien nodig tot in detail van bankafschriften: hoeveel geld komt er in totaal binnen en hoeveel daarvan wordt door de vrouw ingebracht? Hoe is het uitgavenpatroon? Wat heeft de vrouw na de scheiding nodig om van rond te komen? Zou ze meer kunnen gaan werken? Hoe staat het met de woning? Wat is er mogelijk?

Allemaal vragen waar Pascale kan helpen met beantwoorden. Natuurlijk komt ook de (kinder-)alimentatie aan bod. Het doel van de begeleiding is vrouwen bij te staan bij het nemen van moeilijke beslissingen op financieel gebied in een lastige periode in hun leven, zodat ze er niet alleen voor staan.

Tips

Bespreek geregeld de financiële situatie met elkaar, zeker indien je partner zelfstandig ondernemer is.
Wees je bewust van de gevolgen in geval van een scheiding.
Zorg dat je voor je zelf kunt zorgen!

Wil je meer weten? Kijk op de website, of maak een afspraak voor een gratis intakegesprek.

Geschreven door Pascalle Schyns

Gerelateerde artikelen

FemNa40