Geld en administratie

Direct de post opruimen. Consequent zijn in het betalen van facturen. Inzicht hebben in je uitgavepatroon.

Sommige draaien ons hand hier niet voor om en anderen vinden het toch een stuk lastiger. Elke dag nemen we besluiten over geld: wat eten we vandaag, welk telefoonabonnement zal ik nemen, wacht ik met kleding kopen tot de uitverkoop of koop ik het toch nu want dan weet ik zeker dat ik de juiste maat heb.

 

Dit soort beslissingen  nemen we voortdurend en gaan meestal redelijk vlekkeloos.

Een aantal besluiten zijn echter toch wat lastiger te nemen. Welke zorgverzekering moet ik nemen, wel of niet een rechtsbijstandverzekering en welke hypotheek moet ik nemen als ik een huis koop?

Bewaren

Ondanks dat je de dagelijkse beslissingen moeiteloos weet te nemen, is het toch verstandig om deze af en toe eens onder de loep te nemen. Als je regelmatig eens stilstaat je uitgavepatroon, dan kun je zien of je op koers blijft of dat  je onbewust wat meer aan het uitgeven bent. Een goed overzicht hebben in je inkomsten en uitgaven is dan ook belangrijk. Zeker als je 'grote' beslissingen moet nemen.

Als je niet weet hoe je moet beginnen met het bewaren van belangrijke papieren (en welke zijn dit dan?), dan is het handig om eerst een grote ordner te kopen en die onder te verdelen. Denk aan inkomen. Bewaar je arbeidscontract en je salarisstroken en je jaaropgave. Jaaropgaven dien je altijd te bewaren maar salaris-stroken kunnen na 1 a 2 jaar wel weg.

Bewaar je toekenning van een uitkering (vergeet niet om ook eens online te kijken, want sommige instanties sturen deze alleen nog maar digitaal op in je 'online' account). Bij woning bewaar je het koopcontract van je huis, de huurovereenkomst, de WOZ waarde en gemeentelijke belastingen.

De jaarlijkse afrekening van het gas, water en licht kun je hier ook aan toevoegen. Vaak worden bankafschriften niet meer per post verstuurd en kun je online je gegevens zien. Het is aan te raden om toch maandelijks een papieren versie op te vragen en te bewaren.

Mocht je namelijk ooit een keer in de omstandigheid komen dat je zo weinig inkomen hebt, dat het lastig is om je internetabonnement te betalen, dan ben je gelijk deze informatiebron kwijt.

Onder het kopje verzekeringen bewaar je alle polissen. En als je een nieuwe polis krijgt dan kun je de oude gelijk weer weggooien. Het doel van verzekeringsmaatschappijen is om zoveel mogelijk polissen te verkopen. Vergeet dat doel dus nooit als je moet besluiten welke verzekeringen noodzakelijk zijn.

Overzicht

Als alles overzichtelijk in een map zit dan is het heel makkelijk om eens een begin te maken met een budgetoverzicht. Wat komt er maandelijks binnen aan inkomen en welke vaste lasten heb ik allemaal? Dan kun je in een oogopslag ook zien hoeveel ruimte er is voor de dagelijkse boodschappen en of er nog ruimte is voor extra zaken zoals vakantie, luxe of sparen.

En als die ruimte er niet is, dan kun je ook makkelijker zien waar je op kunt bezuinigen. Is die rechts-bijstandsverzekering nu echt nodig? Kan ik bezuinigen op boodschappen door minder luxe artikelen te kopen of meer aanbiedingen af te lopen?

De truc in het behouden van overzicht is toch echt wel dit regelmatig blijven doen. En als je dit eigenlijk een lastig karweitje vindt, dan kun je het wellicht volhouden met de volgende gedachte. Als je klaar bent geeft dat zoveel rust in je hoofd dat je met een tevreden en trots gevoel weer weet wat je financiële status is. En dat is ook wat waard.

Gerelateerde artikelen

FemNa40