Voor iedereen is het gevoel over geld anders. Voor de één betekent het vrijheid om te doen en laten wat hij of zij wil en voor de ander is het een bron van ellende.
Het kan zijn omdat ruzie over geld je relatie met je partner of je familie onder druk zet of omdat je te weinig hebt om de dagelijkse boodschappen te kunnen kopen.
Het is op zich opmerkelijk waarom de één wel met een beperkt inkomen kan rondkomen en de ander niet. Een verklaring voor dit verschil kan het gevoel over geld zijn en hoe je daar mee omgaat.
Opvoeding
Net zoals veel aspecten in het leven, speelt je opvoeding een grote rol in hoe je over geld denkt en wat je gevoel over geld is.
Veel van je gevoelens of ideeën over geld beginnen bij de omstandigheid hoe je ouders met geld omgingen.
Was er voldoende inkomen, waren je ouders zuinig of waren er zorgen of ruzies over geld? Als kind zag je dat je ouders genoten als ze eindelijk, na lang sparen, zich die grote uitgave konden veroorloven en zag je hoe trots ze waren.
Als kind kreeg je voortdurend nieuwe kleding en speelgoed, maar zag je ook de paniek in de ogen van je ouders als de deurbel ging. Als kind zag je hoe de ene opa en oma met dubbeltjes en kwartjes je een donatie gaven en hoe je andere opa en oma moeiteloos hun beurs opentrokken bij elke gelegenheid.
Dit soort gebeurtenissen bepalen (onbewust) je kijk op geld en het gevoel wat erbij hoort. En later zul je ongeveer hetzelfde doen als je ouders of precies het tegenovergestelde.
Budgetteren
Je gevoel over geld bepaalt in grote mate hoe je geld uitgeeft en de keuzes die daarin maakt. En zolang je genoeg geld hebt om te doen en laten wat je wilt, hoef je daarover niet echt na te denken.
Maar als je van een beperkt inkomen moet rondkomen, dan is het handig om eens goed na te denken over je gevoel over geld. Als je als kind je geschaamd hebt over het feit dat je altijd in tweedehands kleding moest lopen, dan zul je het moeilijk vinden om te bezuinigen op kleding en zelfs eens een kringloopwinkel binnen te stappen.
En als je weet dat de paardrijlessen van je dochter eigenlijk te duur zijn geworden, maar je durft deze lessen niet stop te zetten, bedenk dan waar die paardrijlessen eigenlijk voor staan. Paardrijlessen staan voor de hobby van je dochter en geven haar de gelegenheid om iets te doen met haar vriendinnen.
Je zou ook samen met je dochter kunnen onderzoeken hoe je haar sociale leven op een andere wijze kunt organiseren en hoe je haar liefde voor paarden dan wel dieren op een andere wijze kunt voeden.
Geld is een middel om een bepaald gevoel te krijgen of te verstoppen en daarom is het bij budgetteren handig om toch ook eens naar dat gevoel te kijken.
Bizar toch dat je met zoiets pragmatisch als het opstellen van een begroting van je inkomsten en je uitgaven toch nog even moet nadenken over zoiets zweverigs als 'gevoel'?