Met klinkende munt betalen. Deze uitdrukking vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Een geldwisselaar kon aan de klank van een munt op een marmeren tafel horen of het geld echt was of vals.
Veel uitdrukkingen vinden zijn oorsprong uit het verleden, want ook de uitdrukking 'met slecht geld, goed geld verdrijven', heeft een lange historie.
De financieel adviseur van Elizabeth I uit Engeland kocht uiteindelijk al het slechte geld wat in omloop was op en verving dit door nieuwe (goede) munten.
Er was door valsmunterij namelijk zoveel vals geld in omloop gekomen, dat dit de hele handel verstoorde.
Het spreekwoord 'Geen geld, geen Zwitsers, als je wilt aangeven dat er zonder geld geen diensten worden geleverd, is ontstaan in 1521. Frans Milaan (koning van Frankrijk) had namelijk geen geld om zijn huurtroepen te betalen en de aanvoerder gaf dit als reactie.
Rijkdom of armoede
Veel uitdrukkingen hebben allemaal een link met overvloed, verkwistend gedrag of genoeg geld bezitten. En als je deze opsomming ziet, dan realiseer je weer hoe 'rijk' onze taal toch is.
Hij gooit zijn geld te grabbel. Het werkwoord grabbelen komt van het werkwoord grijpen. Denk ook maar eens aan de grabbelton.
En wat dacht je van de volgende uitdrukkingen? Geld verdienen als water. Het geld danst in zijn zak of het geld brandt in zijn zak. Geld moet rollen. In je geld zwemmen. Hij heeft het geld voor het oprapen.
Het omgekeerde kwam natuurlijk ook aan de orde. Als je namelijk op je geld zat, dan was je erg zuinig. En dan was het moeilijk om het geld uit iemand z’n zak te kletsen.
De 17e eeuwse uitdrukking 'Hij heeft zoveel geld als een kikker veren heeft', maakt op een grappige manier duidelijk dat die persoon helemaal niet veel bezat.
Het was natuurlijk wel belangrijk dat je waar voor je geld kreeg en het is ook aan te raden om geen mooi weer te spelen met andermans geld. Voor velen groeit het geld namelijk niet op de rug en het is ook niet handig om goed geld naar kwaad geld te gooien.
Als je veel geld had dan kon je namelijk de mooiste krieken/kersen op de markt kopen. En iedereen weet dat geld alle deuren opent. Ook wordt wel gezegd dat geld de sleutel is op alle sloten.
Vergelijkbaar is ook de uitdrukking 'liefde doet veel maar geld doet alles', want voor geld gaat zelfs de hemel open.
Dubbeltje
De uitdrukking 'je moet geen geld over de balk gooien', vindt zijn oorsprong in de landbouw en is een verbastering van hooi over de balk gooien. De balk is de balk boven de ruif/voederbak in de stal en als het hooi over de ruif viel, dan was het niet langer als voeder te gebruiken.
Het liedje 'als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje', werd in 1935 gezonden door Louis Davids in de film 'Op stap'. Hiermee wordt aangegeven dat als je in een bepaald milieu geboren bent, dat je niet naar een hogere stand kunt komen.