Geld uitgeven om economie te redden

Volgens minister president Rutte moeten we meer geld uitgeven, want zo kunnen we onze slecht draaiende economie er weer bovenop helpen.

Tja, dat lijkt zo eenvoudig, maar de praktijk is anders. Het aantal faillissementen groeit en de werkloosheid stijgt elke maand weer naar nieuwe hoogten.

 

Consumeren?

Door deze hoge werkloosheid en de aanhoudende economische crisis, krijgen steeds meer gezinnen financiële problemen. Dat is ook niet zo vreemd, want het bestedingspatroon is niet ineens een stuk lager als je inkomen door het wegvallen van een baan wel een flink stuk lager is geworden.

Hypotheek- of huurverplichtingen gaan gewoon door, abonnementen zijn niet ineens opgezegd en de auto is ook niet zomaar verkocht. Het aantal consumenten dat zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen, is het afgelopen jaar dan ook meer van vertienvoudigd.

De oproep om meer geld uit te geven klinkt wel leuk, maar de vraag is dan ook hoe realistisch is dit? Volgens onderzoek van verzekeringssite.nl bezuinigt bijna driekwart van de Nederlanders op de dagelijkse boodschappen, kleding en vakantie. En onderzoeksbureau GFK laat weten, dat Nederlanders in de eerste 5 maanden van dit jaar 12% minder hebben uitgegeven aan zwembroeken, bikini’s en badpakken.

Vakantiegeld

Het vakantiegeld is bij uitstek een mooi extraatje om het spaargeld aan te zuiveren of om de welverdiende vakantie te boeken. Echter de laatste jaren is ook steeds gebruikelijker geworden om het vakantiegeld te gebruiken om je schulden af te lossen.

Het Nibud adviseert wel zo mooi om per huishouden een minimale buffer van 3550 euro aan spaargeld aan te houden en voor gezinnen met een koopwoning is die minimale buffer zelfs 5000 euro! Maar volgens econoom Mastragiacomo van de Vrije Universiteit heeft driekwart van de huishoudens gewoon te weinig spaargeld om die onverwachte uitgaven op te kunnen vangen.

Het is mooi om spaargeld te hebben om die kapotte auto, wasmachine of CV-ketel te kunnen vervangen, maar als je door je werkloosheidsuitkering maandelijks ineens minder geld ter beschikking hebt, dan wordt het aanschaffen van gewoon de dagdagelijkse dingen ineens veel belangrijker.

Dat het vakantiegeld steeds meer voor andere doeleinden gebruikt wordt dan een vakantie, is ook te merken aan de toenemende vraag naar 'armoedevakanties'. De vakantiebank (zie een ander blog op deze site), zag het aantal aanmeldingen in de afgelopen 3 jaar stijgen van 2500 naar zesduizend, terwijl de stichting maar vierhonderd gezinsuitjes te vergeven heeft.

De woorden van Rutte klonken zo mooi, maar de cijfers laten helaas een ander beeld zien.

Foto: © Jon Helgason | Dreamstime Stock Photos

Gerelateerde artikelen

FemNa40