Bezuinigen? Hogere maandlasten? Hogere kosten kinderopvang? Onzeker pensioen? Als je de kranten leest dan word je er niet altijd vrolijk van.
En als je het gevoel herkent dat je altijd aan het einde van je geld nog een stuk maand overhoudt, dan is het misschien interessant voor je om dit stukje te lezen. Dit is niet het ei van Columbus maar het zet je misschien wel na tot denken en dat is wel de opzet van dit artikel.
Uitgavepatroon doorbreken
De belangrijkste stap is misschien wel het erkennen en accepteren dat je minder geld te besteden hebt dan je omgeving. Maar vergis je niet, ook bij je omgeving is heel veel verborgen armoede. Je buurvrouw die altijd in nieuwe kleding loopt of je buurman die wellicht altijd nieuwe gadgets heeft, eten misschien wel elke avond brood en hebben hoge schulden om dat jurkje of 'dingetje' te kunnen kopen.
Het is een onderwerp in Nederland waar nog heel veel taboe op rust. Maar als je Googled op 'geldzorgen' of 'schulden', dan vliegen de websites je om de oren. Eerlijk zijn tegen je jezelf is belangrijk om te zoeken naar oplossingen van de situatie waarin je zit. Pas daarna is het slim om te weten hoeveel geld er maandelijks binnen komt en hoeveel geld er maandelijks uit gaat.
Wat is nodig voor het huis, de verzekeringen en gas/water/licht? Hoeveel blijft er dan over? Hoeveel heb je nodig voor eten, kleding en 'luxe' producten?
Wees kritisch
Wees kritisch naar je uitgavenpatroon. Is dat tijdschrift belangrijk? Is een sportabonnement nodig of kun je ook sporten door consequent te gaan hardlopen of fietsen? Is een (2e) auto nodig? Let op aanbiedingen en B merken of zelfs C merken.
Maak er een sport van om 'goedkoop' te leven. Als je bedenkt dat er een beweging gaande is dat mensen goed eten uit de vuilnisbakken halen, dan kun je kritisch blijven op onze consumptiemaatschappij.
Mocht je zelf ook tips hebben hoe jij let op de kleintjes en je wilt deze met ons delen, dan biedt FemNa40 je deze gelegenheid. Wil je je hart eens luchten omdat je moe bent van het voortdurend rekenen, schrijf dit dan van je af. Wie weet zie je het weer een beetje beter in als je de tips van anderen leest.
Geplaatst door: Annette Hardeman.