Minder geld ter beschikking?

Hou je dan vast aan deze 10 tips
De overheid bezuinigt, er is inflatie en de prijzen worden duurder. Of je raakt je baan kwijt en moet dan ineens van een uitkering leven. Er zijn oorzaken zat te noemen waardoor je (tijdelijk) minder geld te besteden  hebt en deze tips kunnen je daarbij helpen. Misschien zijn niet alle tips op je situatie van toepassing en gebruik dan dit lijstje om even stil te staan welke andere tip je hier dan wel voor in de plaats kunt zetten.

 

 

  1. Stel een begroting op. Het is goed om te weten welke kosten er nu allemaal zijn en welk inkomen hier tegen over staat. Denk bij kosten aan de maandelijkse uitgaven zoals huur, hypotheek, gas water en licht, dagelijkse boodschappen maar ook aan kwartaal of jaaruitgaven zoals verzekering of gemeentelijke belastingen. Onderzoek of er toeslagen zijn waar je recht op hebt om het inkomen aan te vullen.
  2. Vergelijk prijzen. Een begroting is een ding, maar bekijk ook op welke uitgaven je kunt bezuinigen. En als je iets (groots) moet aanschaffen, onderzoek dan eerst in waar je dat item het goedkoopst kan kopen (rekening houdend met vergelijke kwaliteit).
  3. Maak een boodschappenlijstje en koop alleen datgene wat hierop staat.
  4. Pin wekelijks een bepaald bedrag en probeer daar alle uitgaven mee te betalen. Dit dwingt je heel snel tot het maken van keuzes , want je ziet al heel snel wanneer op ook echt op is.
  5. Leer het onderscheid te maken in datgene wat je echt nodig hebt en datgene wat je wilt hebben. Probeer te onderzoek waarom die aanschaf nodig is: is het echt noodzakelijk of is het eigenlijk maar een “hebbedingetje”. Nogmaals: maak keuzes.
  6. Trap niet in de verleiding die reclame heet. Stel je zelf de vraag of het echt een aanbieding is of iets wat te mooi is om waar te zijn. Koop niet die leuke aanbieding die vlak voor  de kassa ligt en je eigenlijk niet nodig hebt. Koop niet iets onverwachts waar je later spijt van krijgt.
  7. Gebruik eens wat vaker de benenwagen of de fiets. Korte ritjes met de auto zijn vaak onnodig en zijn eigenlijk schrikbarend duur. Ben je wel goed  bezig als je met de auto boodschappen haalt in verschillende winkels omdat de boodschappen bij die ene winkel net iets goedkoper zijn dan bij die andere? En bovendien is de fiets nog gezond ook.
  8. Laat je geld groeien door te sparen. Hier ligt de uitdrukking aan ten grondslag dat je met geld geld maakt. Rente op rente kan al heel snel groeien tot iets leuks en dan kun je die onverwachte uitgave of die vakantie naar die verre bestemming wel betalen.
  9. Vraag korting of kijk waar je voor een leuk prijsje leuke materialen kunt kopen. Denk aan marktplaats, de kringloopwinkel of ruil met je vriendinnen.
  10. Geef nooit meer geld uit dan dat je hebt. Als je iets op afbetaling koopt, betaal je zoveel aan rente dat het product hierdoor wel een stuk duurder is geworden. Goedkoop is dan eigenlijk duurkoop. En bedenk dat je een lening moet terugbetalen en dat  je naast aflossing ook nog eens de rente moet betalen.

Gerelateerde artikelen

FemNa40