Nepgeld

Bij nepgeld denk je al gelijk aan vals geld of monopoly geld.
Laten we het speelgoedgeld even buiten beschouwing laten en ons eerst eens concentreren op vals geld.

Het bestaat al door de eeuwen heen. Al vanaf het moment dat muntgeld geïntroduceerd werd in de ruilhandel samenleving, werd geprobeerd om dat geld na te maken.

Geld vertegenwoordigt namelijk een waarde en met geld kun je iets ruilen wat je wilt verkrijgen.

 

Valsmunterij

Het eerste geld waren schelpen of hoeveelheden zout. Later werden klompjes goud of zilver gebruikt. Toen deze klompjes goud of zilver platgedrukt werden en versierd met symbolen, begonnen ze meer op de huidige munten te lijken.

De symbolen hadden een religieuze betekenis of waren een beeltenis van een koning. De waarde van het muntgeld was gelijk aan de waarde van het goud of zilver dat nodig was om zo’n muntje te maken.

Dat is nu wel anders, want de waarde van het metaal wat tegenwoordig gebruikt wordt om muntgeld te maken, is niet meer hetzelfde als de waarde van de munt zelf.

Methodes

Zoals gezegd waren er dus mensen die het geld probeerden na te maken. Ze probeerden iets aan het gewicht te veranderen, door het bijvoorbeeld iets kleiner te maken.

Met al deze nieuwe stukjes kon men weer 'nieuw' geld maken. De kartelrand aan de zijkant is daarom ontstaan om makkelijker te zien of munten wel of niet aan de randen zijn beknibbeld.

Een andere methode om nieuw geld te maken was om goud of zilver te mengen met een onzuiver metaal. Je hebt dan minder goud of zilver gebruikt (en dus minder kosten gehad) om een bepaalde hoeveel geld te creëren.

Muntmeesters

Het gevaar van veel vals geld is, dat mensen het muntje niet meer vertrouwen en dan is het geen ruilmiddel meer. Er kwamen dan ook muntmeesters, die het alleenrecht hadden op het maken van geld.

Als zij werden betrapt op het knoeien met geld, werden zij zwaar gestraft. Nog steeds heeft de heerser van het land,
het alleenrecht op het muntgeld.

Eurobankbiljetten zijn overal in de eurozone hetzelfde, maar aan de euromunten kun je nog wel zien uit welk land ze afkomstig zijn.

Wie denkt dat valsmunterij iets uit het verleden is komt bedrogen uit. Nog steeds worden mensen opgepakt op basis van verdenking van valsmunterij.

Noppes

Een variant op echt geld en daarmee een soort van nepgeld is Noppes. Noppes is een ruilkring dat mensen bij elkaar brengt die goederen of diensten aanbieden en mensen die goederen of diensten zoeken.

Het uitwisselen gaat niet met echt geld, maar met Noppespunten of Noppesbonnen. Eigenlijk brengt Noppes de oeroude ruilsamenleving weer tot leven.

Wanneer je iets aanbiedt (tweedehands goederen of diensten) ontvang je hiervoor Noppespunten en dan hoef je deze niet gelijk uit te geven. Er is dus geen directe ruilhandel.

Je kunt Noppes namelijk sparen en als je bij een ander, op een later tijdstip, wat gevonden hebt, 'betalen' met Noppes.

Het principe achter Noppes is geven en nemen en dit past prima bij het karakter van FemNa40. Kijk voor meer informatie eens op hun website: noppes.nl.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40