Twee dagen voor Valentijnsdag heeft het Kabinet met een deel van de oppositie partijen een principe akkoord afgesloten. Natuurlijk zullen een aantal partijen en organisaties in ons land hier minder over te spreken zijn.
Dit akkoord kent ook een aantal positieve maatregelen
Volgens analisten van de Rabobank is dit akkoord goed voor bouwbedrijven omdat een aantal maatregelen uit het akkoord bedoeld zijn om de bouwsector een impuls te geven. Dit is goed nieuws voor de bouwsector, want deze sector staat sinds het begin van de crisis zwaar onder druk. In het derde kwartaal van 2012 was het aantal faillissementen in deze sector gestegen met 23,5%. Vooral de middenbedrijven hebben hun omzet het afgelopen jaar flink zien dalen. Daarom is dit pakket aan maatregelen bijzonder goed nieuws voor de bouwsector. Wil je namelijk je woning renoveren, dan betaal je hiervoor maar 6% BTW in plaats van de hogere 21% norm. Deze tijdelijke maatregel houdt dus eigenlijk een korting van 15% op de totale verbouwingskosten in en die besparing is snel verdiend. Het kabinet hoopt waarschijnlijk met deze maatregel dat dit consumenten over de streep gaat helpen om die uitgestelde verbouwing dan nu toch eindelijk door te laten gaan.
Huurwoning
Voor huurders – afhankelijk van het inkomen - geldt een maximale huurverhoging van 6,5% boven de inflatie en voor lage inkomens mag de huur maar 1,5% boven de inflatie stijgen. Belangrijker is het voornemen dat je vanaf nu onder bepaalde omstandigheden een huurverlaging kan aanvragen, mocht je inkomen ineens fors gedaald zijn. De verwachting is hierbij dat dit schulden helpt voorkomen. Mocht je namelijk ineens zonder baan komen te zitten, dan zijn je vaste lasten niet zomaar gedaald. Deze scheefstand kan leiden tot de zogenoemde “aanpassingsschulden” en geven het inkomensverlies nog eens een extra zuur randje. Daarom is deze maatregelen een mooie stap in de goede richting.