'Kosten voor rood staan bij de bank wordt onderschat, laat de Autoriteit Financiële Markten in juli weten.
Ruim een derde van de ondervraagde consumenten schat de rente, die je moet betalen bij roodstand, veel te laag in.
Menigeen denkt dat deze kosten ongeveer 6% op jaarbasis zijn, terwijl de wettelijk toegestane rente op jaarbasis maar liefst 15% is. Een flink stuk meer dus.
Structureel
Als je even wat meer hebt uitgegeven dan dat er binnenkomt, is rood staan een mogelijkheid om het (tijdelijke) tekort op te lossen. Echter bij de meesten wordt rood staan niet gebruikt om tijdelijke en kortdurende tekorten aan te vullen.
Een op de 10 staat namelijk meer dan een maand rood of zelfs langer dan 3 maanden. Rood staan bij de bank wordt zo dan ook structureel en gebruikt als blijvende aanvulling op het maandinkomen. Dit begint dan te lijken op een doorlopend krediet en deze dure manier van lenen wordt vaak niet als zodanig herkend.
De Autoriteit Financiële Markten pleit er dan ook voor dat banken en verzekeraars hun klanten beter voorlichten. Het is belangrijk volgens de waarnemend voorzitter van AFM, dat door deze betere voorlichting consumenten betere adviezen krijgen over hypotheekvormen en spaarproducten.
En hierdoor werkt de financiële sector ook aan het verbeteren van hun imago en het terugwinnen van het vertrouwen van de consument.
Jongeren
Onderzoek van Motivaction laat zien dat ruim een derde van de mobiele gebruikers meer belt, smst of internet buiten de bundel en hierdoor meer moet betalen dan verwacht. Als iedereen namelijk binnen hun bundel zou blijven, dan verdienen deze providers nauwelijks, want het is strategie om hoge tarieven door te berekenen voor alles wat buiten de bundel valt.
Maandelijks betalen Nederlanders zelfs voor 70 miljoen buiten hun bundel. Incassobureaus constateren volgens Novum dat de meeste jongeren de grootste schulden hebben. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 25 jaar staan steeds meer jongeren rood en hebben ze flinke schulden.
De grootste boosdoener zijn de kosten van het mobieltje, maar ook de zorgpremie en huurverplichtingen veroorzaken vaak de hoge schulden. De schuld kan soms oplopen tot € 15.000 tot € 80.000.
Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk een goede financiële opvoeding is! Lees hierover meer in de andere artikelen van deze schrijfster.