De een heeft altijd geld tekort en de ander is te gierig om geld uit te geven.
Je kunt als Oom Dagobert op je geld zitten of als Ebenezer Scrooge te gierig zijn om geld uit te geven.
Of je kunt een big spender zijn net zoals Gordon Gekko uit de film Wall Streef of de beursmakelaar Jordan Belfort uit de film The wolf of Wall Street.
Nieuwsgierig naar jouw relatie met geld? Het geeft je namelijk inzicht in waarom je altijd geld tekort komt of geld niet durft uit te geven.
Impulsief en statusgericht
Op de website van Edgie.nl kun je een test invullen waardoor je weet welk geldtype jij bent. De test is eigenlijk bedoeld voor jongeren en de vragen zijn hier ook op afgestemd. Toch is het ook als 'oudere jongere' interessant om te zien welk geldtype je bent.
Er zijn vier verschillende geldtypes
Met de twee pijlers impulsiviteit en statusgevoeligheid kun je vier kwadranten maken. De trendsetter scoort hoog op impulsiviteit en statusgerichtheid. Deze groep geeft makkelijk geld uit aan dure en luxe spullen waarmee ze hun imago willen vergroten. Dit zijn de types die als eerste de nieuwste Apple Iphone 6 aanschaffen. Dat ze dan een of twee weekenden niet uit kunnen gaan omdat het geld op is, hebben ze er graag voor over.
De levensgenieter scoort ook hoog op impulsiviteit maar is niet statusgevoelig. Gezelligheid, genieten, leven in het nu, doe vandaag wat niet morgen kan, zijn kenmerken van de levensgenieter. Dure en luxe spullen voor zichzelf zijn niet de dingen die belangrijk zijn voor de levensgenieter. Leuk omgaan met vrienden of een goed doel steunen, vinden ze veel belangrijker.
Toekomstplanners zijn erg statusgericht maar niet impulsief. Zij vinden het belangrijk om 'straks' mooie spullen aan te schaffen en kunnen hier ook voor sparen. Als een toekomstplanner tot aanschaf van een duur product overgaat, zijn eerst alle specificaties onderzocht en hebben ze onderzoek gedaan in welke winkel de prijs kwaliteit verhouding het beste is.
Een regelaar is behoudend. Deze groep scoort laag op impulsiviteit en statusgevoeligheid. Deze groep gaat zeer bewust met geld om, spaart voor later en zal pas - na goed vergelijkend warenonderzoek - iets duurs aanschaffen als er dan ook nog geld over blijft voor een onverwachte uitgave.
Inzicht
Als je weet welk geldtype je bent, kun je meer inzicht krijgen in je gedrag rondom geld en waarom je doet zoals je doet. Er zijn meerdere onderzoeken hiernaar geweest. Motivaction heeft op basis van onderzoek onze samenleving maar liefst in 8 verschillende leefstijlen onderverdeeld.
Weten hoe je bent en wat je drijfveren zijn, geeft inzicht om je gedrag te kunnen nuanceren zodat je uiteindelijk meer grip op je geld krijgt. Als we blijven bij de vier verschillende geldtypes uit de Edgie test, kan een levensgenieter al heel wat stress ondervangen als ze wat meer overzicht hebben in wat er binnenkomt en uitgaat.
Een trendsetter zal wat meer tot 10 moeten leren tellen en eerst eens goed moeten nadenken over een spaarplan alvorens direct tot aanschaf over te gaan. Een regelaar zal wat meer moeten leren om te genieten en dat geld uitgeven ook leuk kan zien.
Een toekomstplanner zou kunnen leren dat het leven in het nu ook voordelen heeft en dat geld uitgeven voor eigen plezier of samen met vrienden ook waardevol is. Nieuwsgierig geworden naar je eigen gedrag rondom geld?
Doe dan eens de test via de volgende link:
Test