Sinterklaas is in het land.
De tijd van banketstaaf, kruidnoten en marsepein is weer aangebroken.
De verleiding om alles te nemen is natuurlijk groot. Het is tenslotte maar 1x per jaar Sinterklaas. Maar let op, ongemerkt gaan er heel wat calorieën en suikers naar binnen. Wees bewust hoeveel je neemt, zeker als je niet wilt aankomen. Tip: compenseer door meer te bewegen.
Speculaas
Speculaas werd in vroeger tijden alleen bij feestdagen gegeten, zoals Sinterklaas. De kruiden waren toen erg duur. In de 17e eeuw was het heel gebruikelijk om een grote speculaaspop (vrijer) aan het meisje van je dromen te geven. Accepteerde zij de pop dan waren de gevoelens wederzijds.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
1 speculaasje 1 stuk gevulde speculaas (30 g) |
50 kcal 140 kcal |
1 klontje 1½ suikerklontje |
13 min 37 min |
Pepernoten
Pepernoten worden vaak bij Sinterklaas gegeten. Het wordt gemaakt van roggemeel met een beetje anijs. Het deeg voor pepernoten is hetzelfde als taaitaai.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
5 pepernoten | 90 kcal | 1½ suikerklontje | 24 min |
Taaitaai
Taaitaai wordt gemaakt van roggemeel met anijs. Zolang het product vers is, is het letterlijk 'taai'. Om een hap te eten, is zelfs enige trekkracht nodig.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
1 taaitaai poppetje | 35 kcal | 1 suikerklontje | 9 min |
Kruidnoten
Kruidnoten zijn een traditionele lekkernij bij het Sinterklaasfeest. Kruidnoten worden gebakken van deeg bestaande uit tarwebloem, waarin veel speculaaskruiden zijn verwerkt.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
16 kruidnoten 12 chocoladekruidnoten |
110 kcal 120 kcal |
2 suikerklontjes 3 suikerklontjes |
29 min 32 min |
Chocoladeletter
De chocoladeletter is een typisch Nederlandse lekkernij, die rond Sinterklaas wordt gegeven. Een mogelijke verklaring voor eetbare letters is de gewoonte uit de 19e eeuw om sinterklaasgeschenken met een laken te bedekken met daarop de beginletter van het kind, gemaakt van brooddeeg.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
klein (65 g) middel (135 g) groot (200 g) 1 stukje (15 g) |
365 kcal 755 kcal 1115 kcal 55 kcal |
8½ suikerklontjes 17½ suikerklontjes 26 suikerklontjes 1½ suikerklontje |
1 uur en 36 min 3 uur en 35 min 18 uur en 34 min 15 min |
Chocolademunten
Een van de bekendste legenden over Sinterklaas vertelt dat hij ’s nachts stiekem beurzen met goudstukken naar binnen gooide. Dit om te voorkomen dat een vader zijn dochters de prostitutie instuurde om aan geld te komen voor een goede bruidsschat.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
5 chocolademunten | 85 kcal | 2½ suikerklontje | 22 min |
Marsepein
De heilige Sint-Nicolaas was beschermheer van het huwelijk en het gezin. Rond Sinterklaastijd konden jongens door een stuk marsepein aan een meisje te geven, laten zien dat hij het meisje leuk vond.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
25 gram marsepein | 105 kcal | 4 suikerklontjes | 28 min |
Borstplaat
Borstplaat wordt gemaakt uit water of melk, suiker en een aroma (bv vanille of cacao). Borstplaat wordt voornamelijk gegeten in de periode rond Sinterklaas. In de tijd dat suiker in Nederland nog heel duur was, werd het dan ook alleen bij groots gevierde feesten gegeten, zoals het Sinterklaasfeest.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
1 stuk borstplaat (15 g) | 55 kcal | 3 suikerklontjes | 15 min |
Kikkers en muizen
Sinterklaas geeft soms kikkers en muizen van fondant in de schoen. Een mogelijke verklaring is het feit dat veel mensen schrikken van ineens opduikende kikkers of muizen. Het hoort bij de fopcadeautjes: je schrikt, maar het is toch iets lekkers.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
1 fondant kikker/muis | 60 kcal | 3 suikerklontjes | 16 min |
Banketstaaf
Een banketstaaf of -letter is een staaf van bladerdeeg, gevuld met amandelspijs. In plaats van amandelspijs kan ook een goedkopere vulling op basis van witte bonen gebruikt worden. Dit heet banketbakkersspijs.
In Nederland wordt de banketstaaf doorgaans rond Sinterklaas en Kerst gegeten.
calorieën | aantal suikerklontjes | aantal min wandelen | |
1 stukje banketstaaf (25 g) | 115 kcal | 1½ suikerklontje | 30 min |
Astrid de Wilde, (sport)diëtist TOPvoeding