Is jouw kind een lastige eter, ben je bang dat je kind te weinig eet? Was ik ook altijd bang voor, maar nu weet ik dat het eigenlijk niet nodig is.
Oh, wat vond ik dat vroeger vervelend. Had ik mijn best gedaan iets gezonds, maar wel smakelijks op tafel te zetten, kreeg ik weer zo'n reactie van getver, dat lust ik niet.
Op een gegeven moment, als er gevraagd werd: Mam wat eten we, riep ik al 'getverderrie'. Maar door consequent heel veel te variëren en te blijven proberen, is mijn tweeling nu 22 en eten (bijna) alles!
Tussendoortje
Vooral de groenten is in veel gezinnen een probleem. Als je kind overdag gewoon een boterham of 3/4 eet, afhankelijk van de leeftijd, met wat melk en fruit, ben je eigenlijk al een heel eind op weg!
Geef eens wat worteltjes en snoepgroenten als tussendoortje, gezond en de groenten binnen.... blijf creatief en op verschillende manieren aanbieden.
Strijd
En dan nog iets: het is geen probleem als je kind een keer niet zijn/haar bord leeg eet. Het wordt een probleem als je het een strijd gaat laten worden.
Probeer niet mee te gaan in de reactie van je kind. Wanneer de strijd aan tafel plaatsvindt, wordt een dwarse peuter, een hele lastige kleuter.
Als je uit angst dat je kind niet genoeg heeft gegeten iets ter vervanging aanbiedt, of pusht dat het bordje leeggegeten moet worden, heb je grote kans dat dit een steeds groter probleem wordt.
Rust aan tafel
- Probeer de rust aan tafel te houden. Zeker wanneer je nog meer kinderen hebt. Ga geen vervanging aanbieden, jammer dan, volgende keer beter.
- Probeer lekker vers te koken, laat diverse groenten een paar keer proeven. Het is bekend dat het altijd een poosje duurt voor je aan een nieuwe smaak went.
- Probeer ook zeker zelf alle groenten mee, al is het maar in kleine porties. Als je zelf geen of slecht groenten eet, hoe kun je dan verwachten dat je kind het wel gaat eten. Vooral jij moet het goede voorbeeld geven.
* | 1-3 jaar | 4-8 jaar | 9-13 jaar | 14-18 jaar |
Groenten |
50-100 g 1-2 opschep- lepels |
100-150 g 2-3 opschep- lepels |
150-200 g 3-4 opschep- lepels |
200 g 4 opschep- lepels |
Fruit |
150 g 1 ½ stuk |
150 g 1 ½ stuks |
200 g 2 stuks |
200 g 2 stuks |
Brood |
70-105 g 2-3 sneetjes |
105-140 g 3-4 sneetjes |
140-175 g 4-5 sneetjes |
210-245 g 6-7 sneetjes |
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten |
50-100 g 1-2 aard- appelen/op-scheplepels |
100-150 g 2-3 aard- appelen/op-scheplepels |
150-200 g 3-4 aard- appelen/op-scheplepels |
200-250 g 4-5 aard- appelen/op-scheplepels |
Melk(producten) | 300 ml | 400 ml | 600 ml | 600 ml |
Kaas |
½ plak (10 g) |
½ plak (10g) |
1 plak (20 g) |
1 plak (20 g) |
Vlees(waren),vis,kip, eieren, vleesvervangers | 60 g | 60 - 80 g | 80 - 100 g | 100 - 125 g |
Margarine met maximaal 40% vet |
10-15 g 5 g/sneetje |
15-20 g 5 g/sneetje |
20-25 g 5 g/sneetje |
30-35 g 5 g/sneetje |
Bak-, braad- en frituurproducten, olie |
15 g 1 eetlepel |
15 g 1 eetlepel |
15 g 1 eetlepel |
15 g 1 eetlepel |
Dranken (inclusief melk) | ¾ liter | 1 liter | 1-1 ½ liter | 1-1 ½ liter |
* Voedingstabel