De afgelopen dagen werden we opgeschrikt door het bericht dat er vaak chemicaliën in onze tandpasta zit. Het blijkt dat ook hier xeno-oestrogenen verantwoordelijk voor zijn.
Xeno-oestrogenen zijn imitators van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Xeno-oestrogenen werken alleen sterker dan die de mens van nature zelf aanmaakt.
Het mannelijk zaad neemt door xeno-oestrogenen in kwaliteit af, waardoor sommige mannen onvruchtbaar kunnen raken. In de natuur beschermen planten zich door fyto-oestrogenen aan te maken. Fyto-oestrogenen bootsen het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen na, maar dan op een milde manier. Planten kunnen niet wegrennen en beschermen zich via deze chemische oorlogsvoering tegen de mensen. Vooral mannen kunnen van externe oestrogenen onvruchtbaar raken.
Oestrogeenspiegel stabiliseren
Plantaardige oestrogenen werken zwakker dan de lichaamseigen oestrogenen en kunnen bij vrouwen juist de oestrogeenspiegel stabiliseren: heb je een teveel dan wordt de werking naar beneden bijgesteld, heb je een tekort dan wordt de werking opgeschroefd. Zo zie je maar, dat je niet kunt zeggen dat een voedingsmiddel voor iedereen goed of slecht is.
Het blijft altijd persoonlijk: geslacht, leeftijd, gewoonten en genetische aanleg spelen allemaal een rol.
Daarom kan ik ook niet zeggen wat goed is voor je, dat kun je alleen zelf ervaren. Gelukkig was deze week ook in het nieuws dat tomaten de zaadkwaliteit van de man kunnen verbeteren, dus er is nog hoop!
We kennen tegenwoordig veel bronnen van oestrogeen, want het zit zelfs in kraanwater door resten van ‘de pil’. Ook bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit werken als een xeno-oestrogeen. De bekende weekmaker in plastic die BPA heet, is ook een xeno-oestrogeen. Ik heb deze week een blog geschreven over weekmakers in plastic, BPA blijkt namelijk het topje van de ijsberg te zijn. Daarom vertrouw ik plastic drinkflessen niet en raad ik zeker de RVS drinkflessen aan die ik sinds kort in de webshop heb.
Juglen Zwaan aHealthylife.nl