Darmklachten: oorzaken en oplossingen

Onderzoeksbureau iVox heeft de resultaten bekendgemaakt van hun onderzoek naar darmklachten bij Nederlanders.

Er werden 1000 Nederlanders ondervraagd.
Ruim 60% gaf aan regelmatig spijsverterings-problemen te hebben.

In dit blog kijken we naar de mogelijke oorzaken en oplossingen bij darmklachten.

 

De laatste 50 jaar is ons voedingspatroon radicaal veranderd. Nog geen 100 jaar geleden was al onze voeding biologisch. Nu is dat slechts een klein gedeelte en bevatten de meeste groenten en fruit bestrijdingsmiddelen.

Deze bestrijdingsmiddelen hebben een negatieve invloed op de samenstelling van onze darmflora. Wat we eten is drastisch veranderd. We eten meestal gemaksvoeding met een lage nutritionele waarde.

Ons lichaam is ingesteld op oervoeding en niet op bewerkte voeding uit een fabriek. Onze goede bacteriën in de darmen sterven af door verkeerde voeding, waardoor de ziekmakende bacteriën vrij spel krijgen.

De Griekse grondlegger van de westerse geneeskunde, Hippocrates, zei al dat de dood in de darmen huist.
De basis van onze gezondheid begint bij gezonde darmen. Het immuunsysteem is afhankelijk van gezonde darmen.

Maak de darmen ziek en het hele lichaam zal volgen. Hoe krijg je de darmen gezond? Een belangrijke sleutel ligt in het voeden van de darmbacteriën met het juiste voedsel.

De meeste diëten richten zich op het helen van de dunne darm. De dikke darm wordt vaak over het hoofd gezien. Vooral in de dikke darm leven duizenden soorten micro-organismen die onze gezondheid in grote mate beïnvloeden.

Deze darmbacteriën produceren slijmstoffen die de darm beschermen. Ook produceren ze vetten die als voeding dienen voor andere darmbacteriën. Interessant is ook dat deze darmculturen vele vitaminen produceren, zoals vitamine K.

Elk mens heeft een unieke samenstelling van bacteriën in zijn darm, net zoals elk mens een unieke vingerafdruk heeft.

De dunne darm is ontzettend belangrijk, want wanneer deze ziek wordt en lekt, kunnen verkeerde voedingsstoffen in het bloed komen. Zo kunnen ontstekingen, huidklachten en auto-immuunziekten optreden.

In het lichaam wordt ongeveer 90 tot 95% van de serotonine, een feelgood stofje, in de darmen gemaakt.
Een tekort aan deze stof kan zorgen voor depressiviteit, lusteloosheid en vermoeidheid.

Een ongezonde darm kan zo de werking van de hersenen negatief beïnvloeden. Als onze darmbacteriën gezond en blij zijn, zijn wij dat meestal zelf ook.

In geval van darmklachten tasten de meeste artsen in het duister. Veel artsen schuiven het dan af op PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), maar eigenlijk spelen hier heel andere zaken, zoals een verkeerd voedingspatroon.

Omdat artsen tijdens hun opleiding nauwelijks onderwezen worden op het gebied van voeding, zullen we hier zelf op onderzoek uit moeten gaan.

Gemiddeld bestaat 80% van wat we eten uit slechts 10 voedselsoorten, met op nummer één… tarwe! Ik eet het zelf nauwelijks nog. Het is puur zetmeel, wat niets anders is dan glucose. Deze glucose komt vrij in de darmen en voedt de verkeerde darmbacteriën, zoals Candida.

Sommige mensen vermijden suiker, maar gaan los op brood. Eigenlijk eten deze mensen dus nog steeds veel suiker. Tarwe zit in zoveel dingen. Denk aan brood, pasta, couscous, ontbijtkoek, evergreen, crackers, soep, koek, snoep en nog veel meer.

In tarwe zitten ook nog eens gluten, wat voor veel mensen met een glutenintolerantie problemen geeft bij de spijsvertering.

Zeewier bron van vezels

Het is het beste om gezonde vezels te eten uit groenten en fruit, want die bestaan uit gezonde essentiële suikers zoals mannose, fucose en ribose. Je kunt deze suikers ook als supplement kopen voor meer dan €100,- per potje.

Elke capsule bevat minder dan 1 gram essentiële suikers. Maar het kan goedkoper. Zeewier en paddenstoelen zoals shiitake bevatten ook veel essentiële suikers die onder andere de darmbacteriën voeden.

Ik ben heel enthousiast over zeewier, maar er is moeilijk aan te komen. Nu ben ik op zoek gegaan en kwam uit bij zeewierpasta van Seamore. Dit groeit in het wild in Ierland en is bijna niet van tarwepasta te onderscheiden. Ik eet het ook gewoon als pasta.

Er zitten extreem veel voedingsstoffen in, zoals de eerder genoemde vezel fucose, maar ook 14,6 mg jodium per 100 gram! Vooral voor mensen die geen brood meer eten is jodium zeer belangrijk.

In dit zeewier zit ook twee keer zoveel ijzer als in spinazie en bevat het een flinke dosis omega 3.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40