Eet meer!

Hoe doe je dat nu eigenlijk, een betere leefstijl ontwikkelen.

Denk jij altijd na over wat je eet?

Het is soms verbazingwekkend als je voor jezelf eens opschrijft wat je allemaal op een dag naar binnen schuift.

 


Kijk eens goed op verpakkingen en lees de ingrediëntenlijst van producten en zoals Prof. Jaap Seidell schrijft:
ga niet voor de voedingshypes zoals glutenvrije oliebolle of pepernoten met spelt.

Alsof die zoetigheden met een stofje minder of meer opeens gezond geworden zijn. Als je minder frisdrank drinkt of geen vlees meer eet, ben je niet per se opeens gezond bezig.

Kleinere porties

Probeer wat kleine veranderingen in je voedings- en leefpatroon aan te brengen, stap voor stap. Houd met wat kleine aanpassingen je eetgedrag beter in de gaten.

Bijvoorbeeld: Maak je portie minder groot. Anno 2016 zijn de porties haast verdubbeld, in 50 jaar tijd. Gek hoor dat we allemaal zwaarder worden! Eet gerust een keer lekker pizza, maar eet er dan minder van.

Want 'vroeggáh' waren de pizza`s veel kleiner, nu zijn ze mega groot en eten we er bijna het dubbele van! Wanneer je hem eens in kleinere stukken verdeelt en dan met elkaar eet, eet je er vast minder van.

Ontbijt!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, begin de dag met een ontbijtje. Zorg in je ontbijt voor eiwitten en vezels, het hoeft geen groot ontbijt te zijn, maar neem wat yoghurt met wat fruit of een boterham met notenpasta of havermout met een ½ banaantje.

Hypes

Geloof niet alles wat je leest, light, gluten- of suikervrij of biologisch wil niet altijd zeggen dat het gezonder is.
In vele light producten wordt netjes 30% (wettelijk verplicht) vet/suiker verwijderd. Maar om smaak te behouden, wordt er weer extra suiker/vet toegevoegd!

Volg je de 100% suikervrij hype, zijn er maar weinig die echt weten wat je hiervoor moet doen of liever laten... Het is vrijwel onmogelijk om 100% suikervrij te eten. Je moet dan ook alle fruit, zuivel, granen en groenten laten staan. Ook hier zit suiker in.

Vergeet niet dat suiker nodig is, alleen al voor het goed functioneren van onze hersenen. Alle suiker,
uit verschillende producten, die in het lichaam terechtkomt als glucose, zijn enkelvoudige of meervoudige suikers. En bij teveel worden ze opgeslagen in vet.

Het lichaam maakt geen onderscheid waar de suiker vandaan komt.

Eet meer

Om met Karine Hoenderdos te spreken, eet meer! De meeste cliënten in mijn praktijk eten te weinig. Te weinig vezels, te weinig vitaminen en mineralen. Eet jij een worstenbroodje tussen de middag (383 kcal) of 2 volkoren boterhammen met sla en tomaat (± 200 kcal) zit in nutriënten een groot verschil!

Probeer ook meer porties groenten en fruit per dag te nemen, dat zorgt voor een heerlijk voldaan gevoel!

Met gezonde groet,
Emmy Hallensleben
EHVoedingsadvies

Gerelateerde artikelen

FemNa40