Toen ik begin vorig jaar de uitslag van de voedselallergietesten binnenkreeg, heb ik het eerlijk gezegd best even moeilijk gehad. Bovenaan de nieuwe lijst van verboden ingrediënten stonden granen en gist. Basis voor brood.
Geen brood meer, in welke vorm dan ook, wat ik zo ontzettend lekker vind. Volkoren met roomboter en oude kaas, tosti’s of natuurlijk het lekkerste van allemaal een warm stokbrood. Bij mij kwam nooit een stokbrood heel de winkel uit en was het dus bij de kassa een half opgegeten stokbrood afrekenen…
Alternatieven
Tja wat nu? Welke alternatieven zijn er en wat te doen tijdens de lunches? Immers ook daar worden meestal alleen broodjes aangeboden. En voor iedereen die hetzelfde heeft meegemaakt; na een week alleen maar salades en groentes te hebben gegeten wil je ook wel wat anders. Daarnaast vormt dit voor mij vaak een praktisch probleem; salades in een bakje doen en dan meenemen en onderweg eten.
Snel bleek voor mij dat gewoon glutenvrij brood geen optie was. Daarin wordt normaal gist gebruikt. Ik ben toen gaan zoeken en experimenteren met allerlei varianten. Mijn uitgangspunten: heel makkelijk en snel te maken en het liefst voor een week vooruit te maken. En zo begon ik dus iedere zondag met wonderlijke mengsels alternatieven voor brood te maken.
Lijnzaad en chiazaad
Regelmatig zie ik mensen meewarig naar mijn baksels kijken en na een uitleg laat ik ze meestal iets proeven.
Vaak wordt dan zelfs naar het recept gevraagd! Graag wil ik jullie de komende periode deelgenoot maken van mijn lekkerste experimenten. Een hele makkelijke te maken is de cracker op basis van lijnzaad en chiazaad.
Bereiding cracker
Afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt maken is de verhouding ongeveer als volgt: 1 kop gebroken lijnzaad, chiazaad en bijvoorbeeld hennepzaad, een eetlepel kokosolie en eventueel een beetje Himalaya zout mengen met 2 koppen water. Heel even laten staan.
Verwarm de oven op 170°C en gebruik bakpapier op een bakplaat. Daarna het mengsel eroverheen verspreiden. Leg vervolgens op het mengsel een vel bakpapier en door zachtjes te duwen verspreid je het mengel over de hele plaat op een gelijkmatige wijze.
Daarna in de oven gedurende 20 minuten en dan haal je even de plaat eruit en draai je het geheel om (dit vereist wellicht enige handigheid in het begin). Om het proportioneren daarna makkelijk te maken, duw ik met een houten spatel de crackers in de gewenste afmetingen.
Terug in de oven gedurende nogmaals zo’n 35 minuten. En dan is het klaar. Laat het geheel rustig afkoelen en breek de crackers. Zijn ze nog een beetje zacht dan maakt het niet uit. Ook lekker. Vooral niet-afgesloten bewaren en dan drogen ze gewoon door.
Heel erg lekker en makkelijk om mee te nemen! Als beleg gebruik ik bijvoorbeeld geitenkaas of notenpasta of tijdens een lunch/diner een beetje olijfolie met zout.