Geen zuivel?

Vorige week had ik zomaar ineens twee cliënten die geen van beiden zuivel gebruikten.

Het gegeven is niet nieuw, maar twee tegelijk was wel gelijk een hint voor mij om er iets mee te doen.

Beiden hadden toevallig ook nog eens dezelfde reden, het wekt slijm op en dat voelt heel naar.

 

Hun vraag aan mij was, wat kunnen we ter vervanging gebruiken en is dit voldoende.

Oké, bij beiden is dus geen sprake van lactose-intolerantie maar, puntje bij paaltje gebruiken geen van beiden zuivelproducten. Ga je op internet zelf uitvinden waarom je geen melk zou moeten drinken, kom je de meest uiteenlopende onzin tegen.

Deze twee wil ik wel even delen: melk is voor kalveren en niet voor mensen. Uitgaande van het feit dat mensen in de oertijd op handen en voeten lopen en nu rechtop, mag je er vanuit gaan dat de evolutie niet stil is gaan staan bij het bewegingsmechaniek (leuke woordspeling). Dus heus, een glaasje melk kan echt niet zoveel kwaad.

Ook kwam ik tegen dat zuivel botontkalking in de hand werkt. Tja, technisch gezien kan dat, maar dan ben je wel verantwoordelijk voor het verdwijnen van de melkvoorraad van de supermarkt. Wanneer je nieren slecht werken of je echt heel veel zuivel gebruikt, kan de fosfor uit melk uiteindelijk zorgen voor botontkalking.
Dit komt bij een normaal voedingspatroon niet voor.

Nu terugkomende op de vraag, wat gebruik je dan wel? Calcium kun je prima vervangen door veel donkergroene groenten te gaan eten. De calcium uit de groenten wordt veel beter opgenomen dan uit zuivel. Mooie bijkomstigheid is dat groenten veel meer vitaminen en mineralen bevatten. Eiwitten haal je uit vis, noten & zaden en dergelijke.

Toch op zoek naar een 'melk' vervanger

  • Kokosmelk: Per 100 ml bevat kokosmelk ruim 21 g vet, bijna 3 g koolhydraten, 2 g eiwit en 16 g voedingsvezels.
  • Sojamelk: Sojamelk bevat per 100 g 2,2 g vet, 1 g aan koolhydraten, 3,8 g eiwit en 0,4 g aan vezels.
    In sojamelk zitten veel proteïnen en er is vaak ook nog wat vitamine aan toegevoegd zoals vitamine B 12.
  • Amandelmelk: Het bevat per 100 g ongeveer 2,3 g aan vet, 6,6 g aan koolhydraten, 0,9 g aan proteïnen en
    0,8 g aan vezels.
  • Rijstmelk: De hoeveelheid per 100 g rijstdrank 1 g vet, 9,4 g koolhydraten, eiwit 0,1 g en het bevat 0,1 g vezels.
  • Havermelk: Bevat per 100 g 1,3 g vetpercentage, 8,6 g koolhydraten, 0,6 g eiwitten en 0,5 g vezels.

 

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40