Meest gekochte groenten bevatten weinig vitamines

Wij weten dat we dagelijks groenten en fruit moeten eten, maar doen we dat dan ook?

Het officiële advies is om dagelijks 200 gram groenten en fruit te eten.

 

Uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks veel groenten (375 gram) en 300 gram fruit eten, 42 procent minder kans hebben om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groenten eten.

Nederlanders eten gemiddeld 120 gram groenten per dag. Het grootste deel (92 procent) haalt de richtlijn van 200 gram groenten niet. Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie.

In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.

Van de 10 populairste groentesoorten zijn sperziebonen en bloemkool het rijkst aan verschillende vitamines en mineralen en is rode paprika de beste keuze als het om alleen vitamine C gaat.

Groenten top 10

Welke vitamines en mineralen zitten er vooral in?

  • Sla
  • Tomaat (Vitamine C)
  • Komkommer
  • Paprika (Vitamine C, B6, E)
  • Voorgesneden groenten (prei) (Vitamine C, B6, Kalium, Calcium)
  • Champignons (Vitamine B2,3, Selenium, Koper)
  • Sperziebonen (Vitamine B1, B2, foliumzuur, Kalium, Calcium, Magnesium, Zink)
  • Witlof (Vitamine B1, Kalium)
  • Wortelen (Bètacaroteen (pro-vitamine))
  • Bloemkool (Vitamine C, B2, foliumzuur, Kalium, Fosfor)
     

Bron

Gerelateerde artikelen

FemNa40