Ja, op zich wel, maar is dat een probleem? Dit is afhankelijk van verschillende factoren.
Ook moet je je afvragen wat die verarming precies inhoudt en dan ligt het er ook nog eens aan, in welk werelddeel je deze vraag stelt.
De waargenomen dalingen betreffen vooral ijzer, calcium en zink in granen en groenten. Dit ligt aan de manier van telen, de oogstmethoden en ook nog het seizoen. Het goede nieuws is, voor ons Nederlanders, hoeft dit geen probleem te zijn. Wij vullen deze mogelijke tekorten met gemak aan met melkproducten, vlees en veel variatie in groenten en fruit. Dus krijgen we deze stoffen toch wel binnen. Zelfs veganisten, die zorgen voor de juiste combinaties, krijgen geen tekorten.
Let wel, deze uitkomsten zijn toch moeilijk vast te stellen. Dit komt omdat meetmethoden veranderen. Dus wat is er dan wel precies het vergeleken? Landbouwkundigen doen al bijna 2 eeuwen de zaden van tarwerassen en andere granen vergelijken. Deze hebben oude en nieuwe zaden op een vergelijkbaar stuk grond gezaaid. Hier kwam uit dat de nieuwe zaden wel veel meer volume opleveren, maar minder ijzer, zink en andere mineralen. De hoeveelheid vitamine verschilde niet.
In Azië en Afrika is dit anders, wanneer ze daar op een goede dag hun buik vol hebben met tarwe, gierst, rijst of bonen is er echt geen geld voor iets anders. Hier zijn de voedingstekorten dus groter. En ja, in een boterham zit ook ijzer, alleen moet je er wel zo`n 30/40 van eten om genoeg ijzer binnen te krijgen, om bloedarmoede te voorkomen.
Er is wel nieuwe biotechnologie, die meer ijzer en zink plus zelfs het tekort aan vitamine A in de granen kunnen creëren. We houden hoop, maar wanneer dat Azië of Afrika gaat bereiken..