Kinderen en eczeem

Maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders heeft te kampen heeft met chronische huidklachten.

Op nummer één staat eczeem, op de voet gevolgd door psoriasis.

Vooral kinderen worden getroffen door huidklachten.

Wat zijn de mogelijke oorzaken en hoe kunnen we die aanpakken?

 

Eczeem is een verzamelnaam voor veel huidaandoeningen, zoals roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes. Bij sommige mensen blijft het verborgen, maar bij velen is het direct zichtbaar, bijvoorbeeld in het gezicht.

Je gezicht is toch een visitekaartje, waardoor veel mensen in onzekerheid leven. Artsen sturen ons vaak met een kluitje in het riet. Tijdens colleges leren artsen bijzonder weinig over voeding, laat staan over de relatie tussen voeding en de huid.

Onderzoekers hebben recentelijk vastgesteld dat onze darmflora een grote invloed uitoefent op het ontstaan van eczeem. Het blijkt namelijk dat kinderen die veel boterzuur in de darmen produceren nauwelijks geplaagd worden door eczeem.

Dit is iets dat arts Saskia van As me jaren geleden al vertelde. Onze dikke darm produceert boterzuur dat niet alleen voeding is voor de darmbacteriën, maar ook ontstekingen in het lichaam kan reduceren.

Naast de regulatie van het immuunsysteem kan boterzuur ook helpen kanker te voorkomen
Boterzuur noemen we ook wel butyraat, een korteketen verzadigd vetzuur.

Boterzuur produceren we door de fermentatie van vezels in onze dikke darm. Aangezien slechts 1% van de kinderen voldoende groenten en fruit eet, krijgen kinderen dus zo goed als geen vezels binnen.

Dat is niet het enige probleem. Kinderen krijgen vaak geen moedermelk, maar flessenmelk uit de magnetron. Gepasteuriseerde flessenmelk levert geen enkele positieve bijdrage aan de darmflora omdat de bacterieculturen door het verhitten afsterven.

Ook een keizersnede heeft een negatieve invloed op de darmflora van het kind: het krijgt niet de bacteriën mee vanuit het geboortekanaal. Een keizersnede is een steriele bevalling.

Als dat al niet genoeg is, mag een kind ook niks in zijn mond stoppen, terwijl dat juist een manier is om het immuunsysteem bekend te maken met de bacteriële omgeving.

Wat mogen we wel eten?

Hoe kunnen we onze darmbewoners weer gelukkig maken? Het belangrijkste is om zo onbewerkt en natuurlijk mogelijk te eten. Dat betekent veel groenten en een beetje fruit. Vooral bladgroenten vinden de darmbacteriën lekker.

Vezelrijke groenten zijn onder andere broccoli, koolsoorten en paddenstoelen. Zelfs noten en fruit
- zoals bessen - zijn rijk aan vezels. Maar kinderen eten dit soort oervoeding zelden. Het meeste komt uit zakjes en pakjes, aangevuld met snoep en taart, wat hét recept is om darmbewoners uit te hongeren.

Verkeerde darmbacteriën kunnen gaan woekeren en de darm kan lek raken. Door een tekort aan boterzuur worden mensen ontstekingsgevoeliger. Er is dan onvoldoende voeding voor de flora en de darm gaat hard in kwaliteit achteruit.

Bij een lekke darm kunnen voedingsresten in de bloedbaan komen, met huidklachten als gevolg. De stoffen moeten ergens het lichaam verlaten en de huid is één van onze ontgiftingsorganen.

Langzaam opbouwen

Voor wat betreft vezels is er wel een belangrijke regel die we in acht moeten nemen. Wanneer een trouwe 'Unileverdieetvolger' z’n voedingspatroon radicaal omgooit en plots losgaat op vezels, dan is dat vragen om problemen.

De bacteriën in de darmen zijn namelijk niet toegerust op het verteren van die hoeveelheden vezels,
met buikpijn en winderigheid als gevolg. Voor veel mensen is dat een mooi excuus om weer terug te vallen op het Unileverdieet.

Wanneer je de hoeveelheid vezels met maximaal 5 gram per week laat stijgen tot uiteindelijk minimaal 40 gram per dag, dan lukt dat in de meeste gevallen probleemloos. De grote overstap is het probleem, niet de vezels.

Honderden bacteriesoorten krijgen op die manier langzaam de tijd om zich te vermeerderen of te verminderen om zo vezels te kunnen verteren zoals pectine, betaglucanen, lignanen en inuline.

Wanneer je bepaalde bacteriesoorten in je darm mist, kunnen die tegenwoordig middels een poeptransplantatie worden ingebracht. Anderzijds lijkt me het nuttigen van gefermenteerde voeding eenvoudiger.

Zuurkool, boeren(geiten)kaas en rauwmelkse kefir zijn dan een optie. Als je niet tegen melk kunt, is waterkefir ook een goede optie.

Bestrijdingsmiddelen in drinkwater

Deze week werd bekend dat de bestrijdingsmiddelen Roundup en Ultima steeds vaker in ons drinkwater lekken. Nederlandse gemeenten spuiten dit gif rijkelijk op de straten om onkruid tegen te gaan.

Helaas rekenen deze bestrijdingsmiddelen ook feilloos af met onze darmflora. Nog een reden voor mij om gefilterd water te drinken.

Eenzaamheid

Maar ik wil niet alles op voeding gooien. Deze week werd ook bekendgemaakt dat eenzaamheid ontstekingen kan aanjagen. Een mooi wetenschappelijk voorbeeld dat de relatie tussen lichaam en geest laat zien.
Aangezien eczeem een vorm is van een ontsteking, maakt het sterk uit hoe je tegen de zaken aankijkt.

Een beproefde methode om het immuunsysteem te kalmeren is meditatie. Ik kan het iedereen aanraden.
Al is het 5 minuten per dag, het kan je lichaam en geest veel rust en gezondheid brengen!

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40