Afgelopen week raadde Rens Kroes op Instagram haar 280.000 volgers een kleidieet aan.
Meteen kwam daar een professor op af om dit met de grond gelijk te maken.
Het zou een zeer riskant dieet zijn met ernstige tekorten als gevolg.
Wat is hiervan waar?
Het ‘dieet’ van Rens Kroes schrijft voor dat er 2 keer per dag gedurende 3 weken in de ochtend en avond een glaasje water met wat klei wordt gedronken.
Professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht is expert op het gebied van voedselvertering en waarschuwt met klem voor deze aanbeveling. Klei zou de opname van vitamines in de weg zitten.
De grap is dat ook vezels in brood, groenten en fruit een fysieke barrière vormen en de opname van nutriënten in de weg staan. Ik denk dat dit bij klei nog wel meevalt.
Grond eten
Kinderen, dieren en oude oervolkeren eten regelmatig zand, aarde of klei. Zo dodelijk kan dat dus niet zijn. Misschien zijn er zelfs positieve aspecten te benoemen. De gewoonte heeft zelfs een naam: geofagie.
Geofagie is in het verleden door universiteiten onderzocht. Zelfs de oude Griekse arts Hippocrates maakte er al melding van. Zo vreemd is het bij nader inzien dus niet.
Mineralen
Er zitten inderdaad mineralen in klei. De meeste krijgen we ruimschoots binnen via groenten en fruit.
Een uitzondering daarop is silicium, ook wel kiezelzuur genoemd. Het belang van kiezelzuur wordt niet geheel onderkend.
Volgens het Voedingscentrum is het niet essentieel. Volgens recente wetenschap blijkt het nodig voor de aanmaak van collageen (huid, haar, nagels) en het skelet.
Toxines
Opvallend is dat vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen bij natuurvolkeren zand, aarde of klei eten.
Ook bij dieren zijn het vaak de zwangere, mogelijk omdat voor deze groep infecties riskanter zijn.
De detoxgedachte van Rens is zo gek nog niet volgens recente wetenschap. Het blijkt namelijk dat klei negatief geladen is en toxines positief.
De negatief geladen kleideeltjes gaan een verbinding aan met de positief geladen toxines waardoor deze niet meer opgenomen kunnen worden en zo verhinderd worden om in de bloedstroom terecht te komen.
In plaats van dat de toxines in het bloed terechtkomen, verlaten ze het lichaam via de ontlasting.
Ziektes
Volgens onderzoekers blijken met name zieke dieren naar de klei te grijpen. Wanneer ratten een infectie hebben, beginnen ze spontaan klei te eten. Vermoedelijk is dit dus een soort van zelfmedicatie.
Grondfobie
De moderne mens heeft vaak een fobie voor grond. De groenten worden drie keer gewassen, vaak ook nog in chloor, totdat ze brandschoon zijn. Aarde is vies. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat er in de aarde bacteriën leven die ook gunstig kunnen zijn voor de darmen.
Probiotica dus. Deze bacteriën produceren ook nog eens vitamines zoals vitamine B12. Ik denk niet dat we allemaal een hap aarde uit de tuin moeten nemen, maar een beetje zand op de spinazie of wortels is zo’n ramp nog niet.
Een gevaar is dat zand van een verkeerde plek ongewenste zaken zoals wormen, arseen, virussen etc. kan bevatten. De vraag is of dat echt een ramp is, want artsen hebben in toenemende mate het vermoeden dat de stijging van het aantal mensen met een auto-immuunziekte door een te steriele leefomgeving kan komen.
Spotlights
Ik begin het steeds opvallender te vinden dat professoren zo vaak polariseren met nieuwe trends. Het jaar is nog maar net begonnen en ik tel al een handvol professoren die de kont tegen de krib gooien.
Twee weken geleden nog werd ons door een professor verboden om brood te laten staan. Opvallend is dat professoren altijd een bekend ‘slachtoffer’ kiezen met een groot bereik. Het lijkt wel of het een manier is om in de spotlights te komen.
In het geval van Rens Kroes zou haar visie een loopje nemen met de waarheid en wordt er gewaarschuwd voor een vitaminetekort. Als de professor zich echt verdiept had in haar adviezen, dan had hij gezien dat ze mensen motiveert om de hele dag door verse groenten, fruit, superfoods, smoothies en sapjes te nuttigen.
Een paar slokken klei zouden dan leiden tot een vitaminetekort? Daar geloof ik niets van. In mijn ogen is het de professor die een loopje neemt met de waarheid…
Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl