De Consumentenbond raadt het gebruik van kokosolie sterk af. Er zouden gevaarlijke verzadigde vetten in zitten die de aderen verstoppen doordat het ‘t cholesterolgehalte zou verhogen.
Bij deze aantijgingen worden geen bronnen genoemd en ook geen auteur. In dit blog gaan we op zoek naar welke bewijzen er op dit moment op tafel liggen.
LDL- en HDL-cholesterol
De eerste claim is dat verzadigd vet het ‘slechte’ LDL-cholesterol zou verhogen. Dat klopt, maar laurinezuur in kokosolie verhoogt ook het ‘goede’ HDL-cholesterol (1).
De vraag is alleen of verzadigd vet onze gezondheid schaadt. Er zijn in het verleden studies geweest die een schadelijke werking van verzadigd vet hebben vastgesteld, alleen waren de bronnen van het verzadigde vet telkens bewerkt vlees.
Bij andere bronnen van verzadigd vet, zoals melk, kaas en boter is er geen verband met cardiovasculaire aandoeningen aangetroffen (2). Kokosolie is de rijkste bron van verzadigd vet die we in de natuur kunnen vinden.
Vele recente meta-analyses (verzamelingen van de meest recente en beste studies) hebben geen verband kunnen vinden tussen verzadigd vet en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het blijkt dat niet verzadigd vet de boosdoener is, maar dat vooral suiker het LDL-cholesterolgehalte laat stijgen (3).
Er is wel een verband gevonden tussen industriële transvetten en cardiovasculaire ziekten (4). Waar zaten al die jaren ook alweer transvetten in? Precies, in bewerkte plantaardige vetten en dus ook in de margarines die door Professor Katan, het Voedingscentrum en de Consumentenbond nog altijd worden aanbevolen.
Daarnaast zitten transvetten veelal in plantaardig frituurvet, snacks, gebak en koek. Het is bijzonder dat vooral transvetten van bewerkte vetten schadelijk zijn en de natuurlijke, in bijvoorbeeld melk, niet (5).
Verzadigd vet heeft dus jarenlang de zwartepiet toegespeeld gekregen, terwijl er eigenlijk andere factoren waren die de onderzoeksresultaten vervuilden.
Dat kokosolie vele voordelen voor de gezondheid heeft, kan ik niet in dit blog bespreken, want dan kom ik ruimte tekort.
In het verleden heb ik meerdere artikelen over de wetenschappelijk bewezen voordelen van kokosolie geschreven, zoals deze en deze. Er is zelfs een wetenschappelijk artikel dat 50 recentelijk bewezen voordelen van kokosolie opsomt.
Kokosolie wordt in de tropen al duizenden jaren gebruikt, terwijl de mensen die er wonen altijd erg gezond zijn. Laurinezuur zit ook in grote hoeveelheden in moedermelk. Kinderen worden kerngezond van moedermelk.
Ik ben een voorstander van het gebruik van kokosolie, maar we kunnen ook overdrijven. Net als koffie en rode wijn bepaalt de dosis of het vergif is. Vitaminen en mineralen zijn gezond voor ons lichaam, maar een teveel hieraan kan schadelijk zijn.
Dit geldt ook voor vetten. Er bestaan geen slechte natuurlijke vetten, maar wel slechte verhoudingen. Overdrijven met één soort vet leidt tot een disbalans in het lichaam.
Ons lichaam heeft cholesterol hard nodig om belangrijke hormonen, vitamine D, celwanden en gal te produceren. We kunnen niet zonder cholesterol. De lever produceert ruim 80% van het totale cholesterol in ons lichaam, slechts een kleine 20% halen we uit onze voeding.
Onze lever produceert cholesterol op aanvraag van het lichaam. Als de verhoudingen in cholesterol ongunstig zijn geworden, dan is dat een signaal dat er iets mis is. Dat kan liggen aan bijvoorbeeld een rookverslaving,
te weinig bewegen, te veel suiker nuttigen of het eten van geraffineerd plantaardig vet.
Hoewel een hoog LDL- en hoog totaalcholesterol in studies als risicofactoren worden aangemerkt, hoeft het niets te zeggen. We weten over cholesterol nog lang niet alles. LDL en HDL zeggen lang niet alles.
De grote LDL-deeltjes blijken volgens studie geen verhoogde kans te geven op bloedvatproblemen, maar de extreem kleine LDL-deeltjes weer wel (6). LDL bestaat dus uit meerdere soorten.
We hebben ook nog VLDL, oxycholesterol en triglyceriden. LDL slecht noemen en HDL goed is daarom eigenlijk kortzichtig. Een te laag cholesterol is gevaarlijker dan een licht te hoog cholesterol (7).
Enkel naar het totale cholesterol kijken, geeft ook onvoldoende informatie, want er zijn studies die aantonen dat een lager cholesterol een verhoogde kans op sterfte geeft (8).
Ouderen hebben een hoger cholesterol dan jongeren, daar zal het lichaam vast en zeker z’n redenen voor hebben.
Ontstekingen
Het blijkt dat cholesterol een slechte voorspeller is van cardiovasculaire problemen en dat we de oorzaken beter bij ontstekingsmarkers in het bloed kunnen zoeken.
Deze ontstekingen ontstaan meestal door teveel ontstekingsbevorderende omega 6 vetzuren, bewerkte voeding, overmatige alcoholconsumptie, teveel suiker en te weinig lichaamsbeweging.
Statines
Als je bij de huisarts komt, vraagt hij niet naar je inname van suiker of slechte vetten. Hij geeft meestal ook geen recept voor meer groenten, fruit en lichaamsbeweging, maar wel een recept voor statines,
de cholesterolverlagende middelen.
Bijwerkingen van deze middelen komen steeds meer aan het licht. Zo kunnen statines zorgen voor een versnelde veroudering (9), geheugenverlies en spierpijn. Deze medicijnen kunnen er zelfs voor zorgen dat je in een rolstoel terechtkomt.
De natuurlijke weg
Een gezonde cholesterolspiegel is in veel gevallen gemakkelijk te behalen door een onbewerkt dieet toe te passen dat rijk is aan gezonde vetten, groenten en fruit.
Ideaal is het mediterrane dieet. Een beetje pure chocolade, groene thee, olijfolie, knoflook, dagelijks wandelen en vezelrijk eten dragen allemaal hun steentje bij.
De farmaceutische industrie verdient niets aan deze natuurlijke interventies, dus blijven artsen maar statines voorschrijven. Het punt is dat statines bijwerkingen hebben en natuurlijke voedingsmiddelen niet.
Voor mij is het duidelijk welke weg ik zou inslaan bij cholesterolproblematiek. Ik hoop voor jou ook!
Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl