Een ode aan de komkommer!

Ik eet graag komkommer. Bij mij staat deze groente dan ook dagelijks op het menu.

Ik was erg verrast toen ik zag dat de biologische komkommers op dit moment voor minder dan een
1 euro te koop zijn. Dat komt omdat het nu echt komkommertijd is!

 

Van juni t/m september komen ze vers van het land. Meestal worden komkommers in kassen gekweekt,
maar dat hoeft niet. Als je een eigen tuin hebt, kun je komkommers ook zelf kweken.

De komkommer wordt altijd tot de groenten gerekend, maar is eigenlijk technisch gesproken een fruitsoort.
De komkommer staat in de top 10 van meest gegeten groenten ter wereld!

Het zal je misschien niets verbazen dat de komkommer familie is van de pompoenen en de meloenen.
Er bestaan pompoenen en meloenen die net als de komkommer groen en langwerpig zijn.

Augurken zijn eigenlijk minikomkommers die vroeger nog gefermenteerd werden. Tegenwoordig worden ze in azijn en pekel gelegd.

Vroeger kwam de zure smaak via het fermentatieproces door bacteriën, wat een positief effect had op de gezondheid. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn een probioticum voor onze darmflora, waardoor de beestjes in de buik weer worden aangevuld en aangesterkt.

Veel mensen zien de komkommer als een loze vrucht, met enkel water. Hiermee doen we de komkommer echt te kort. De komkommer bevat zeer weinig calorieën en veel vezels. Vezels verminderen het hongergevoel en voeden de darmbacteriën.

Er zit inderdaad flink wat vocht in de komkommer, maar dit vocht bevat tal van mineralen en vitaminen.
Met name vitamine K, silicium en molybdeen zijn rijk vertegenwoordigd in de komkommer.

De mineralen uit groenten zijn organisch, wat betekent dat je lichaam deze makkelijk kan opnemen.
Silicium draagt bij aan sterkere nagels en mooier haar.

Dekomkommer wordt vaak geschild, maar dat is echt zonde! De meeste voedingsstoffen zitten namelijk in of net onder de schil. De donkergroene schil bevat stoffen zoals chlorofyl en luteïne. Chlorofyl is bladgroen en zuivert ons bloed. Luteïne werkt helend op de ogen.

Veel mensen bewaren komkommers in de koelkast. Dit kun je beter niet doen, want dan wordt de komkommer langzaam steeds zachter tot het uiteindelijk enkel snot is. Een koude komkommer smaakt ook niet optimaal.

Het beste is de komkommer op kamertemperatuur te eten. Het bewaren kan het beste koel en donker.

Mensen die mij al langer volgen weten dat ik elke dag een sapje uit mijn slowjuicer drink. De basis van dit sap is komkommer die ik vaak combineer met wortel, biet, selderij en kiemen. Dit sapje is dus arm aan suiker,
maar enorm rijk aan nutriënten.

Ik gebruik komkommers ook vaak door de salade. Ze zijn prima te spiraliseren met de spirelli. Hierdoor wordt de maaltijd niet alleen feestelijk, maar eet je er ook makkelijker meer van.

Omdat wij Nederlanders structureel te weinig groenten en fruit eten, kunnen we dat goed gebruiken.

 

De meeste westerlingen eten de komkommer koud, maar Aziaten weten dat komkommers warm ook lekker zijn. In een roerbakschotel of gewokt met groenten, heerlijk!

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
Foto's aHealthylife.nl

Camry Slowjuicer
€ 119,94

Solis Multi Slow Juicer
€ 329,90

Microplane Spiraalsnijder
€ 14,95

GEFU Spirelli Spiraalsnijder
€ 20,99

Klik op de artikelen als je wilt bestellen!

Gerelateerde artikelen

FemNa40