Ik heb gekeken naar de documentaire 'Hoe rot is de viskweekindustrie'? Het is vorige week op de Belgische zender VTM uitgezonden in het programma Telefacts.
Ik wist al het nodige over de visindustrie, maar dat het zo erg is, had ik niet durven bevroeden. Ik dacht dat de misstanden zich voornamelijk in Azië afspelen, maar hier in Europa blijken we net zo erg te zijn!
Telefacts ging undercover en ontdekte dat we de kweekvissen maar beter links kunnen laten liggen. De Noorse kweekzalm blijkt namelijk na uitgebreide laboratoriumanalyses ronduit giftig. We eten op dit moment ongeveer 23 kg vis per persoon per jaar. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 50 jaar terug.
Zeker de helft van de vis bij de visboer is gewoon kweekvis. Dat is ook logisch. Op kweekvis kan meer verdiend worden. In het visvoer zitten stoffen waardoor de vis ruim 2 keer sneller groeit. De bankrekening groeit navenant mee.
Vietnam
Vis in Vietnam blijkt echt bomvol rommel te zitten. We spreken dan met name over de Pangasius. Deze vis is dankzij de gunstige prijs zeer snel populair geworden, maar dat heeft ook een keerzijde. De vissen zijn eigenlijk heel erg ziek. Hun vel laat los en de vinnen bloeden.
Deze vissen hebben door de hoge toxinebelasting allemaal een leverziekte. De vissen worden permanent behandeld met antibiotica en andere geneesmiddelen, dat weer in het vlees van de vissen terecht komt.
Vooral vis uit de Mekong-rivier is er ernstig aan toe, want deze rivier is de meest vervuilde rivier ter wereld.
De Vietnamezen blijken voor het 10 uur per dag fileren van de vissen maximaal 150 euro per maand te verdienen. Ze krijgen per vis 10 seconden de tijd om deze er doorheen te jagen. Als de filets klaar zijn, worden ze voor het invriezen in een bad van polyfosfaten gelegd om ze meer water op te laten nemen.
Uiteindelijk komen deze polyfosfaten ook op ons bord terecht. Een korte samenvatting over de panga is te zien op Kijkbewust, een videosite van mijn goede vriend Ron Fonteine.
Noorwegen
De kweekindustrie in Noorwegen is goed voor zo’n 4 miljard per jaar. Deze industrie is in dat land dus bijna machtiger dan de olie-industrie. VTM mocht bij de kwekers niet filmen, maar op afstand hebben de cameramannen met een telelens vastgesteld dat de vissen zo nu en dan een pesticidenbehandeling krijgen.
De werknemers van de kwekerijen hebben dan ook een speciaal pak aan met gezichtsmaskers om zichzelf tegen de giftige stoffen te beschermen.
Wilde zalm heeft een vetpercentage van 10%, terwijl kweekzalm een vetpercentage heeft van 30%. Dat komt doordat de lever van de kweekzalm de gifstoffen niet aankan en deze dus in het vet opslaat. Dit is een beschermingsmechanisme dat we ook bij mensen kunnen aantreffen.
Ratten die kweekvis eten, krijgen overgewicht en vervolgens insulineresistentie. Dat komt omdat de gifstoffen ook in deze arme beestjes opgeslagen wordt in het vet. Hoe meer vet het lichaam heeft, hoe meer insuline aangemaakt moet worden om de suiker nog in de cellen te krijgen, met insulineresistentie als gevolg. Daarom is afvallen bij diabetes ook één van de prioriteiten.
De Noorse kweekvis is inmiddels ook door de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen genetisch gedegenereerd, waardoor hun bek niet meer dicht kan. Dat lijkt me een onprettig leven. Elke keer als wij mensen ons bemoeien met de prachtige natuur, weten we het te vernachelen. Dat komt omdat we denken in details en het geheel uit het oog verliezen.
Geld verdienen staat op nummer 1. Soms zou ik willen dat geld niet bestond. De wereld zou er dan heel anders uitzien.
Vissoort Zandaal
Ook bij visvoer speelt geld de hoofdrol. De droge korrels blijken gemalen vissen te zijn. De vis in kwestie is de zandaal, omdat deze rijk is aan vet en eiwit. Deze zandalen komen uit de Baltische zee en dat is één van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Tal van fabrieken lozen hier hun gif.
Aan het visvoer blijkt ook nog wat ethoxyquin toegevoegd te worden, al weet niemand waarom. Het is een pesticide uit de koker van Monsanto. De onderzoeker naar de veiligheid van dit middel is na het onderzoek spontaan ‘opgestapt’.
In de documentaire gaan ze ook bij haar langs en doet ze uit de doeken wat ze heeft ontdekt. Het belangrijkste is dat dit gif zeer sterk op de hersenen werkt. De politiek is hiervan op de hoogte, maar heeft alle onderzoeken een aantal jaar geleden plots gestaakt.
Het blijkt dat de verantwoordelijke Noorse politicus Lisbeth Berg-Hansen zelf uit de visvoerindustrie komt,
net als haar familie. De slager keurt dus het eigen vlees.
Hoe moeten we hier nu mee omgaan?
We hebben namelijk wel veel voedingsstoffen nodig die we in vis aantreffen. Wat dacht je van selenium, omega 3 en vitamine D? Ik zou kweekvis altijd links laten liggen. Elke dag vis raad ik zeker niet aan, dat kunnen we de visstand niet aandoen. Maar eenmaal per week vis kan, mits je de soorten pakt die niet bedreigd zijn.
Op Goedevis.nl kun je zien wat nog verantwoord is. Kies nooit voor roofvissen die kleine vissen eten.
Deze vissen hebben meestal de nodige toxines opgestapeld. Kleine visjes hebben veel minder gifstoffen opgespaard. Haring, sardientjes of sprot zijn een optie.
Producten uit de zee zijn meestal gezond, maar je zou het ook zonder vis kunnen stellen. Zeewieren en algen zijn ook extreem voedzaam. Deze bevatten onder andere organische mineralen (zoals jodium) en actieve omega 3. Een bijkomend voordeel is dat uit laboratoriumanalyses blijkt dat zeewieren amper kwik bevatten. Dat scheelt dus weer.
Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl