Waarom maagzuur gezond is

Veel mensen in het westen hebben al een tekort aan maagzuur.

Het boek 'Waarom maagzuur gezond is', vertelt er alles over.

 

In de eerste plaats hebben we vaak te maken met stress. Door een stressreactie gaat alle energie naar de spieren en niet naar de spijsvertering, waardoor de aanmaak van spijsverteringssappen en enzymen op een laag pitje komt te staan.

Door te weinig maagzuur kunnen er onverteerde eiwitten in de darmen komen die de darmwand beschadigen of voor klachten zoals een opgeblazen gevoel zorgen. Voldoende ontspanning is essentieel voor een juist functioneren van ons spijsverteringsstelsel.

Te weinig maagzuur kan zorgen voor een overgroei van verkeerde bacteriën in de darmen. Maagzuur vormt namelijk een barrière voor schadelijke bacteriën.

Brandend maagzuur kan ook een reactie zijn op te weinig maagzuur. Vaak wordt het eten dan niet goed in de maag verteerd en gaat het maagzuur op het eten zitten, met brandend maagzuur als gevolg. Veel mensen gaan dan maagzuurremmers slikken.

Naast dat deze middelen het probleem verergeren, zit er vaak ook aluminium in deze preparaten.
Aangezien aluminium neurotoxisch is, zou ik dit soort medicijnen links laten liggen. Ik hou meer van natuurlijke oplossingen. In de eerste plaats raad ik aan om je vaker bewust te ontspannen.

Ook voldoende waterdrinken is van essentieel belang. Tijdens de spijsvertering gebruikt het lichaam liters vocht, onder andere om maagzuur aan te maken. Westerlingen drinken over het algemeen aardig wat vocht, maar vaak in de verkeerde vorm zoals koffie, cola, thee of frisdrank.

Deze tellen niet mee, waardoor veel mensen chronisch zijn uitgedroogd en ook minder makkelijk maagzuur aan kunnen maken. Bij een tekort aan maagzuur zou je als quickfix voor de maaltijd wat appelazijn in een glas water op kunnen lossen. Zo help je de maag een zuur milieu te creëren.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende chloride binnen te krijgen. Chloride is een bestanddeel van zeezout. Over zeezout gesproken…

Resultaten laboratorium

Zoals ik een paar weken geleden meldde, heb ik wat Keltisch zeezout naar een laboratorium gestuurd om te weten wat erin zit. De aanleiding was dat een woordvoerster van het Voedingscentrum op TV bij Kassa vertelde dat er geen verschil is tussen zeezout en keukenzout.

Nu weten we het eindelijk. Een deel van het rapport kun je hier downloaden. Het blijkt dat Keltisch zeezout absoluut geen zware metalen zoals kwik, cadmium, arsenicum en lood bevat. In plaats daarvan bevat het gezonde mineralen zoals ijzer, magnesium, zink en sulfaat.

Over dat laatste was ik erg verbaasd. Ik zou denken dat sulfaat vervliegt, maar niets is minder waar. Sulfaat is een bron van zwavel. Wat zwavels in ons lichaam doen is te lezen in dit artikel van Marijke de Waal Malefijt.

Helaas bleek de meetapparatuur niet gecertificeerd om sporenelementen te testen. Op dit moment ga ik nog achter de ruwe cijfers aan, hopelijk komen deze nog. Wel weten we nu dat het zout schoon is en er vele andere mineralen in zitten dan enkel natriumchloride.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Ben jij ondervoed?

Door:

Veel vrouwen komen in de overgang terwijl ze al behoorlijk uitgeput zijn. Onze Westerse samenleving vraagt veel van ons en geeft ons doorgaans een behoorlijk portie stress.

Lees verder

FemNa40