Deze week kwam ik een artikel tegen dat een onderzoek uit de British Medical Journal bespreekt. In het artikel wordt de werkelijke werkzaamheid van medicijnen besproken.
De onderzoekers namen de werkzaamheid van 2500 medicijnen onder de loep. Het blijkt dat slechts 12% van de medicijnen precies doet wat het moet doen en dat 57% niets doet of zelfs schadelijk is.
Wat we vaak zien is dat medicijnen de symptomen verschuiven. De oorspronkelijke klacht verdwijnt, maar er komt een nieuwe klacht voor in de plaats. Niet echt wenselijk.
Onderzoek niet gratis
Geneesmiddelenonderzoek is niet gratis. Het kost soms honderden miljoenen per medicijn. Deze onderzoeken zijn zeer tijdrovend. Voor sommige medicijnen is er wel meer dan 10 jaar onderzoek nodig. Dit klinkt allemaal veel, maar als je weet hoeveel geld er in de medicijnindustrie omgaat, dan val je van je stoel.
Neem nu het bedrijf Pfizer, dit maakt vele medicijnen, bijvoorbeeld statines. In 2005 haalden ze wereldwijd met slechts één soort statine, namelijk Lipitor, ruim 12 miljard op. Vorig jaar was de totale omzet van dit bedrijf 51.584 miljard dollar, waarvan 11.410 miljard winst. Dat is niet gering.
Het bedrijf krijgt regelmatig boetes omdat het de regels aan zijn laars lapt, maar een boete van 2.3 miljard is vast aftrekbaar van de belasting. Als je meer wilt weten over hoe de farmacie in elkaar steekt, dan kan ik je zeker het boek Dodelijke Leugens van C.F. van der Horst aanraden!
Investering
Omdat er veel geld geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van medicijnen willen ze het beslist terug verdienen. Ook de aandeelhouders moeten tevreden gesteld worden. Investeren in medicijnen is een lucratieve bezigheid. Er wordt vooral ingezoomd op de voordelen en minder op de nadelen.
Zo blijkt dat al na eenmalig gebruik de hersenen veranderen, niemand weet of dit blijvend is. Van de week stond in de krant dat minister Schippers van Volksgezondheid de medicijnvoorraden wil veiligstellen, zodat mensen niet meer naast de medicatie grijpen. Jammer dat er geen budget wordt vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat artsen meer tijd voor hun patiënten krijgen.
Te snel medicatie
Ik zeg niet dat medicijnen geen nut hebben, maar wel dat we nu te snel naar medicatie grijpen. In een consult van amper 10 minuten staat de patiënt buiten met een recept van een zeer krachtig medicijn, zonder dat er gekeken is naar stress, voeding of leefstijl.
Hoewel de huisartsen het vaak goed menen, is een 10 minuten consult te kort om een goede diagnose te stellen. Dat maakt dat we zelf een grote verantwoordelijkheid hebben en ons bewust moeten zijn van wat er gaande is. De natuur geneest nooit delen, maar altijd het geheel. Als we het lichaam geven wat het nodig heeft, dan kan het meestal zelf weer herstellen.
Alleen weet bijna niemand precies wat het lichaam nu echt nodig heeft. De farmaceutische industrie heeft grote invloed op de overheid, de media en zelfs het onderwijs. Geloof daarom in jezelf, blijf bij jezelf. Doe alleen iets dat goed voelt. Als het niet goed voelt, doe het dan zeker niet! We zijn onze eigen goeroe!
Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl