De afgelopen week ben ik op vakantie geweest in Griekenland. Hier heb ik kunnen aanschouwen wat het mediterrane dieet nu werkelijk betekent.
Toevallig las ik deze week nog dat zowel het paleo dieet als het mediterrane dieet het risico op veel ziekten kunnen verkleinen.
Zo kan het paleo dieet het voorstadium van diabetes type 2 terugdraaien en kan het
mediterrane dieet Alzheimer op afstand houden.
Wat is de gemeenschappelijke deler tussen deze diëten en hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Het eerste dat me opviel is dat men in Griekenland uit de omgeving eet. De meloenen, tomaten, sinaasappels zijn zeer vol van smaak. Ze zijn rijp geplukt, wat je zeker proeft. De olijven zijn daar echt zongedroogd, waardoor de smaak heel heftig en zuur is door de fermentatie. Totaal anders dan olijven uit de Nederlandse supermarkt.
Het zwaartepunt ligt bij het mediterrane dieet niet bij rood vlees, maar vooral bij groente, vis en gevogelte.
Het belangrijkste is dat het onbewerkt is. Het gaat hier nog om de traditionele keuken. Zowel het paleodieet als het mediterrane dieet is arm aan geraffineerde producten met veel suiker.
Dit merkte ik alleen al aan het feit dat ik de hele vakantie geen enkele keer margarine heb gezien. De Griekse keuken gebruikt voornamelijk olijfolie. Ik moet er wel bij zeggen dat ik erg geschrokken ben. De olijfolie daar is echt heerlijk. Vol van smaak en diep groen.
Ik heb me niet gerealiseerd dat de Nederlandse supermarkten dus voornamelijk bleke olijfolie verkopen die erg vlak is van smaak. Ik denk dat de mediterrane landen het beste voor zichzelf houden en dat de exportproducten van mindere kwaliteit zijn.
Zowel het paleo dieet als het mediterrane dieet verbeteren de lipidenwaarden in het bloed gigantisch. Ik denk dat dit komt doordat er geen suiker meer wordt geconsumeerd.
Jarenlang dachten we dat enkel de vetten de boosdoeners waren die voor een hoog cholesterol en triglyceriden zorgen, maar inmiddels weten we dat vooral suiker aan de basis staat van hart- en vaatproblemen.
Wil je profiteren van deze diëten? Laat dan suiker, alcohol, frisdrank, margarine, zonnebloemolie, geraffineerde granen, gepasteuriseerde melk, peulvruchten en aardappelen staan. Kies voor groente, fruit, noten, zaden, knollen, bollen, eieren, witvlees, vis, olijfolie, zoete aardappel en paddenstoelen.
Het woord dieet is erg misleidend, want met een dieet alleen kom je er niet. Door alleen anders te eten, kun je wel resultaten boeken, maar door ook andere pijlers aan te pakken kun je nog verder komen.
Zo heb je in Griekenland veel meer zonlicht, waardoor er meer vitamine D aangemaakt wordt. Vitamine D kan het immuunsysteem krachtiger maker. De warmte in deze landen maakt dat je de hele dag zweet waardoor je continu ontgift.
Af en toe zweten is heel gezond. Dit kun je doen door te bewegen tot je zweet, maar ook door regelmatig even de sauna te pakken. Na het zweten neem ik zelf altijd een beetje Keltisch zeezout om de verloren mineralen weer aan te vullen.
Ik snapte vroeger nooit waarom ik duf werd van zweten, totdat ik erachter kwam dat je door het zweten veel elektrolyten kwijtraakt.
Ook de lucht in de mediterrane landen is stukken beter dan in Nederland. Wat me echt opviel in Griekenland is dat ze daar erg rustig aan doen en dat men tussen 12 en 15 uur een pauze inlast. In de avond komen ze weer tot leven.
Het algehele stressniveau lijkt een stuk lager te liggen dan in de Nederland. Dat is ook van grote betekenis.
Je kunt wel heel gezond eten, maar als je zeer gestrest bent, kun je de voedingsstoffen niet goed opnemen en verwerken.
Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl