Ontbijten moeten we allemaal. De één doet het van harte, de ander met moeite (of zelfs helemaal niet).
Het gezegde ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning, dineer als een bedelaar’ is er niet voor niets: ontbijten is volgens experts de belangrijkste maaltijd op een dag.
Met een goed ontbijt leg je een goede basis voor de rest van de dag. Jammer dus dat de meeste ontbijtjes bestaan uit ontbijtgranen met melk of een (witte!) boterham met chocopasta.
Dat dacht auteur en orthomoleculair voedingsdeskundige Ineke Haisma ook. Na het schrijven van haar boek Met Verstand Gezond kreeg ze vaak de vraag wat mensen nog wèl kunnen eten. Of ze niet wat recepten kon schrijven?
Het idee voor een reeks receptenboekjes was geboren. Logischerwijs begonnen we met het ontbijt. Niet alleen de eerste, maar ook de belangrijkste maaltijd van elke dag.
Veel mensen eten elke dag hetzelfde: een snelle boterham, een schaaltje melk of yoghurt met ontbijtgranen, een beschuit of een stuk fruit. Lekker snel, maar niet altijd de beste optie. Zonde, want met een goed ontbijt is zoveel winst te behalen.
Na een ‘slecht’ ontbijt, zoals die witte boterham, heb je in de loop van de ochtend namelijk veel eerder honger en meer zin in zoet. Die gevulde koek bij de koffie kun je dan maar moeilijk weerstaan.
Herkenbaar? Probeer dan eens een weekje gezond te ontbijten! Inspiratie voor allerlei ontbijtvariaties vind je in Gezond Ontbijten. Of je nu van pap houdt, liever een pannenkoek bakt of een eitje tikt, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Met het handige receptoverzicht kun je ervoor kiezen om elke ochtend een andere soort pap of pannenkoek te maken of juist elke dag te variëren. Maandag eet je pap, dinsdag ei, woensdag een pannenkoek, enzovoorts.
Kijk wat het met je doet!
Kost dat dan niet veel meer tijd? En dat terwijl de ochtend toch altijd al te kort is…? Dat hoeft dus niet!
Naast recepten geeft Ineke in het boek ook tips voor de voorbereiding van het ontbijt.
Met simpele voorbereiding (leg bijvoorbeeld alles de avond ervoor al klaar of snijd alvast wat ingrediënten) is je ontbijtje namelijk zo gepiept.
En voor de langere ochtenden is er hoofdstuk 8: Lazy Sunday. Laat de oven het werk doen terwijl jij nog even heerlijk terugkruipt onder de de lakens…
Het boek is te koop op 3 september bij Bol.com
Onderstaand 2 recepten uit het boek.
Banaan-havermoutpannenkoekjes met seizoensfruit
Benodigdheden
1 banaan
1 ei
1 scheutje kokosdrink
2 eetl havermout
seizoensfruit om mee te garneren (rode- of blauwe besjes, aardbeien, frambozen etc.)
1 eetl kokosrasp
kokosvet om in te bakken
Bereiding
Doe de banaan, ei en kokosdrink in een blender en mix tot een glad beslag. Voeg de havermout toe en roer het beslag nog een paar keer om. Laat even rusten. Verhit het kokosvet in een grote koekenpan en schep 2 lepels beslag in de pan, zodat er 2 pannenkoekjes tegelijk worden gebakken. Wacht tot het geheel wat stevig aanvoelt en draai het om. Laat het geheel nog even doorgaren. Serveer de pannenkoekjes met het fruit en bestrooi ze met kokosrasp.
Tip: Snel en voedzaam. Bovendien heel geschikt voor kinderen.
Gepocheerd eitje (au bain-marie)
Benodigdheden
2 eetlepels roomboter op kamertemperatuur
40 ml room
4 eieren
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
2 kleine ovenvaste schaaltjes (ramequins)
ovenschaal
zeezout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180ºC. Beboter de schaaltjes en doe er wat zout en peper op. Breng de room aan de kook en verdeel over de schaaltjes. Breek voorzichtig twee eitjes boven elk schaaltje en houd de dooier heel. Verdeel de Parmezaanse kaas er overheen. Plaats de schaaltjes in een grote ovenschaal en vul deze met kokend water, zodat de schaaltjes tot de helft in het water staan. Zet de schaal in de oven en laat de eieren circa 10 minuten garen. De dooier blijft zacht.
Tip: Wil je de dooier laten stollen, verleng dan de oventijd en bedek de schaaltjes met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Variatie: Je kunt dit gerecht ook zonder de Parmezaanse kaas maken, naturel!