Het aspergeseizoen van 2015 is weer geopend.
Ik ben zelf de laatste tijd een grote fan geworden van deze groente.
Dat is niet alleen omdat ik de groente lekker en fris vind, maar ook omdat asperges heel erg gezond zijn.
Ik ben kennelijk niet de enige, want de hoeveelheid grond in Nederland waarop asperges geteeld wordt, is de laatste 15 jaar met maar liefst 60% gestegen. Wat is er zo gezond aan de asperge? Kunnen we de asperges uit eigen land wel vertrouwen? Daar ga ik het over hebben in dit blog.
Wat is er nu zo gezond aan asperges?
Allereerst is het een grote bron van glutathion. Glutathion wordt ook wel afgekort tot GSH. De stof kan door het lichaam zelf worden aangemaakt, maar toch hebben velen er een tekort aan. Vooral bij mensen met vermoeidheidsklachten of met de diagnose CVS/ME worden lage glutathionspiegels gemeten.
Om voldoende glutathion te maken zijn er B-vitamines en magnesium nodig. Van beide hebben veel mensen ook al een tekort. Het lichaam kan glutathion maken met de aminozuren cysteÏne, glutamine en glycine.
Glutathion is een lichaamseigen antioxidant. Het helpt de lever en de cellen bij het ontgiften. In de lente willen veel mensen zich ontgiften, grappig dat de asperges ook in de lente groeien en daarmee een steuntje in de rug geven bij het ontgiften. Een soort interne voorjaarsschoonmaak.
Wanneer het lichaam geconfronteerd wordt met zaken als stress, ziektes, infecties of toxines, heeft het een verhoogde behoefte aan glutathion. Een tekort hieraan kan ontstekingen in de hand werken. Als deze ontstekingen in de hersenen gaan zitten, kan het depressie veroorzaken. Er zijn zelfs geluiden dat mensen met autisme een gevoeligheid hebben voor ontstekingen in het brein.
In asperges zit het aminozuur asparagine. Asparagine stimuleert de nieren die daarmee meer vocht afdrijven waardoor klachten aan onder andere de gewrichten kunnen verminderen. Veel mensen ruiken de volgende dag aan hun urine dat ze asperges hebben gegeten. Dat komt dan door de zwavelhoudende stoffen. Dit is eigenlijk een goed teken, dan weet je dat je asperges hebt gegeten met voldoende bioactieve stoffen erin.
Hoe te bereiden
Ik zou asperges niet helemaal tot pap koken, want even licht de kook erover is meer dan voldoende. Je kunt ze ook prima rauw eten. Bij de groene is schillen niet nodig, bij de witte is dat wel handig omdat er een wat harder schilletje is ontstaan. Rauwe of beetgare asperges hebben meer vitamine C en vezels dan de stukgekookte en zijn daardoor voedzamer.
Verschil in kleur
De witte asperges groeien in bedden onder de grond en hebben dus geen daglicht gezien, vandaar dat ze wit zijn. De groene hebben wel wat daglicht gezien en daardoor wat bladgroen, chlorofyl, geproduceerd.
Ook bevatten groene asperges net wat meer luteÏne, zeaxanthine en carotenen, waardoor ze zeer heilzaam op de ogen werken.
Zowel in de Amerikaanse Clean dozen als in de Nederlandse gifmeter komt de asperge zeer schoon uit de bus. Bij de teelt in Nederland worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. In de gifmeter van weetwatjeeet.nl staat de asperge zelfs op een eerste plek als het om schone groenten van eigen bodem gaat. Laat asperges uit Noord-Afrika altijd links liggen, die zijn vaak wel zwaar bespoten.
Bij mij in de buurt heb je allemaal marktkraampjes langs de weg die op ambachtelijke wijze verse waren van het land aanbieden. Nu ben ik erachter gekomen dat ze hun waren nog wel eens aanvullen met import uit het buitenland. Zorg dus dat je echt zeker weet dat er een Nederlands product wordt aangeboden, anders krijg je onbedoeld toch nog bestrijdingsmiddelen binnen.
Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl