Het is zover... na de adviezen van de gezondheidsraad* afgelopen najaar, nu de nieuwe Schijf van Vijf.
Was het nodig? Ik denk van wel, want ze waren sinds 2004 al niet meer aangepast en de onderzoeken gaan door.
Verandert er veel?
Ja en nee, het advies is voornamelijk gericht op meer variatie, dat is niets nieuws. Maar er gaat meer aandacht naar meer groenten en fruit, minder vlees, naar meer peulvruchten, veel meer aandacht voor dranken en een handje ongezouten noten als klapstuk.
Eigenlijk is het meer een stuk bewustwording, bewuster met je keuzes omgaan, zowel op gezondheidsvlak als milieuvriendelijker.
Groente advies
Als Puur Gezond gewichtsconsulent vind ik de richtlijn groenten nog steeds een beetje magertjes. Het advies is 200 naar 250 gram, maar 300 is bij mij eigenlijk de standaard. Eerlijk is eerlijk, in de praktijk ben ik toch al blij als mijn cliënten de 250 gram halen.
Degenen die het wel halen, hebben ook vaak nog meer positieve 'bijwerkingen' meer energie en zelfs vaak meer gewichtsverlies (maar dit is meer een persoonlijke constatering).
Groenten conserven en smoothies
Deze zijn niet opgenomen in de schijf. Ze worden dan ook als niet gezond beoordeeld. In conserven zitten vaak veel zouten en zelfs suiker toegevoegd. Zout heeft een bloeddruk verhogend effect en is daarom niet goed voor je gezondheid.
De smoothies uit de winkel bevatten veel suiker en wanneer je zelf een keer een smoothie maakt is dat natuurlijk geen probleem, maar je hebt niet veel meer aan de vezels en het vitamine C gehalte is lager dan wanneer je gewoon fruit eet.
Suikers, vetten en zout
Hierover wordt het advies gegeven, niet te vaak producten te eten die buiten de schijf van vijf staan. Met name de vele bewerkte producten waar de suikers, vetten en zout rijkelijk aan toegevoegd zijn zoals, snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen, zoet broodbeleg en frisdranken.
Vetten
Roomboter en kokosvet komen nog niet in de schijf van vijf voor. Dat vind ik wel jammer, aangezien dat ik toch liever onbewerkte producten gebruik zoals roomboter, olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, notenolie en ook kokosvet.
De stelling is dat het gehalte verzadigd vet te hoog is, alhoewel zelfs het voedingscentrum* zegt: een beetje kan geen kwaad, maar gebruik er niet teveel van.
Dus als je dan weer af en toe varieert met de vetten die je gebruikt in het algemeen en je brood dus ook af en toe eens besmeert met bijvoorbeeld pesto, tapenade, humus of mayonaise, dan zal het echt geen probleem zijn.
Haken en ogen
Tja, natuurlijk heb ik ook wel nog wat meer bedenkingen over de aanbevelingen. Zoals de zuivelhoek,
heel jammer dat er niet voor volle zuivel wordt gekozen.
De stelling is dat er meer verzadigd vet in zit, maar waar de vetten uit verdwijnen worden vaak weer koolhydraten toegevoegd. En elke dag een eitje, zeker als vegetariër is geen probleem. En brood ook niet.
Uiteindelijk
Wat ik terugzie is een stuk bewustwording. Zelf meer nadenken, meer kiezen voor pure onbewerkte producten, voor duurzamer wordt geadviseerd en dus uiteindelijk een gezondere levensstijl.
De onderzoeken en ontwikkelingen stoppen niet, ook zal er genoeg commentaar komen. Ben dus ook benieuwd naar wat er nog gaat komen.
* Nieuwe richtlijnen goede voeding 2015
* Voedingscentrum
Foto: Voedingscentrum
Met gezonde groet,
Emmy Hallensleben
EHVoedingsadvies