Sterke botten!!

Vorige week stond in de krant dat niet je dieet, maar beweging zorgt voor sterkere botten. Dat is iets dat ik al langer vermoed.

De botontkalking grijpt steeds meer om zich heen. Ik merk dat veel mensen op zoek zijn naar snelle methoden om gezond te worden, zonder er veel moeite in te steken.

Een pilletje per dag is namelijk wel erg makkelijk. Hebben deze mensen gelijk?

 

Ik kom er steeds meer achter dat niet alleen Unilever zich bedient van marketingtrucs, maar dat ook de alternatieve scene er graag gebruik van maakt. Toch zet ik nogal wat vraagtekens bij sommige claims. Zo is calcium onmisbaar voor sterkere botten, maar of je sterkere botten krijgt door het slikken van een calciumpilletje is nog maar de vraag.

Aan calcium heb je als los supplement niet veel. Om calcium op te kunnen nemen heb je co-stoffen nodig zoals vitamine D, vitamine K, magnesium en fosfor. Deze stoffen zijn slechts een voorwaarde, want de stoffen worden pas volledig benut op het moment dat je er genoeg bij beweegt. Daar gaat het meestal fout. De mensen slikken wel pillen, maar bewegen vervolgens veel te weinig.

Calciumcarbonaat

Ik kreeg deze week de vraag of het zin heeft om de schil van een ei te malen en dit dan op de eten. Het zou zorgen voor sterkere botten. Helaas moest ik deze persoon teleurstellen. De vorm van calcium in de schil van eieren is de ruwe kalkachtige steenvorm carbonaat. Calciumcarbonaat wordt ook rijkelijk aan het drinkwater toegevoegd.

De carbonaatvorm is helemaal niet zo gezond, deze wordt slecht opgenomen en kan de aderen beschadigen bij een overdosis. Dat het los suppleren van calcium gezond zou zijn, berust op achterhaald onderzoek.
Moderne onderzoeken tonen keer op keer het tegendeel aan.

Groene groenten

De rijkste bronnen van calcium zijn groene groenten. Het mooie is dat de co-stoffen er ook nog eens bijzitten. Boerenkool, broccoli, spinazie en zeewier bevatten allemaal heel veel calcium, magnesium en vitamine K.
De vorm van deze mineralen is ook nog eens organisch.

De planten nemen de mineralen op uit de bodem en maken ze beter opneembaar voor het lichaam. Ik heb in de winkel een potje multivitamine gezien van € 200,-. Hoeveel biologische groenten zou je daarvoor kunnen kopen? Ik denk dat we soms doorschieten en vergeten om er meer moeite voor te doen in plaats van te zoeken naar een quickfix.

Supplementen slikken

We kunnen wel magnesium slikken tegen de stress, maar misschien is het beter de problemen aan te pakken die de stress veroorzaken. We kunnen wel magnesium slikken om meer energie te krijgen, maar een uurtje vroeger naar bed heeft misschien wel meer resultaat. We kunnen wel een kop koffie nemen als oppepper,
maar een frisse wandeling van 30 minuten in de buitenlucht zal waarschijnlijk hetzelfde effect hebben, maar wel iets langer aanhouden.

Ik sta ervan te kijken dat de helft van de Nederlanders dagelijks meerdere supplementen neemt, maar dat slechts een paar procent voldoende groenten en fruit eet. Nederland kampt met een epidemie aan slaaptekort.

Amper 25% van de volwassenen haalt de zogenaamde bewegingsnorm van de overheid. De meeste mensen weten dit onbewust en laten zich daardoor graag door marketeers overhalen hun schuldgevoel af te kopen met een pilletje, poedertje of drankje.

Meer moeite doen

Door meer moeite te doen en dagelijks vers te koken, te bewegen en goed te slapen kun je je gezondheid enorm verbeteren. Ik denk dat jij niet de doorsnee afspiegeling bent van de bevolking en waarschijnlijk wel meer moeite doet voor het verkrijgen van een betere gezondheid.

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ook ik een uitdaging heb om genoeg te bewegen en op tijd te slapen.
Ik ben zo dol op het uitzoeken van thema’s rondom gezondheid dat de tijd telkens weer voorbijvliegt en ik weer na twaalven naar bed ga. Als het buiten regent, blijf ik ook liever binnen en sla dan de middagwandeling over en doe dan maar even de 7 minute workout.

Gewoontes

We weten allemaal hoe het hoort, maar weinig mensen halen de perfecte norm. Ik denk dat dit komt doordat we leven volgens gewoontes. Het brein is dol op gewoontes, de automatische piloot staat vaker aan dan je denkt. Ken je dat als je een nieuwe baan hebt, je dan aan het eind van de dag doodmoe bent? Het brein kan dan niet leunen op gewoontes en dat kost bergen energie.

Het schijnt dat we slechts 5% bewust doen en dat alles dus voor 95% onbewust gaat. Je hebt dus voor 5% bewust ‘ja’ gezegd tegen je partner. Vaak zeggen we dat we ergens een nachtje over gaan slapen. Dan kunnen onze hersenen onbewust op de achtergrond alle afwegingen maken. Heel vaak klopt de uitkomst en het gevoel dat er dan uitkomt.

De onbewuste intelligentie stuurt ons zonder dat we het door hebben. Vaak kiest de onbewuste intelligentie vanuit de overleving voor gemak. Pas door extreme omstandigheden willen we veranderen. Meestal zijn deze extreme omstandigheden ziektes, kwaaltjes of pijntjes.

De basis van gezondheid

De boeddhistische monnik van de tempel waar ik wel eens kom mediteren zei dat hij niet wist of de basis van gezondheid nu zetelt in het fysieke of toch in de geest. Hij vermoedde toch de geest. Ik denk dat hij gelijk heeft. Hoe wij geestelijk tegen de zaken aankijken heeft enorm veel invloed.

Een placebomedicijn schijnt volgens onderzoek beter te werken dan het echte medicijn zelf. Door geestelijk te veranderen, veranderen de omstandigheden om ons heen. De 95% van de onbewuste intelligentie achter ons gedrag is krachtiger dan we denken.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat meditatie de gezondheid en het gedrag positief kunnen beïnvloeden. Misschien dat de onbewuste bovenkamer met een uitgemeste stal beter kan werken?

Mensen denken vaak dat ik 100% gezond leef en nooit iets ongezonds doe. Dat is niet waar. Ik probeer gezond te leven, meestal lukt dit omdat het echt mijn passie is. Soms lukt het ook niet en dan blijft het bij een streven. Het is helemaal niet erg en ik voel me dan ook niet schuldig. Het gaat erom dat er gemiddeld een opwaartse lijn is, de perfect uitgedachte lijnen hoeven niet altijd gehaald te worden want we zijn toch geen heilige? Ik denk dat iedereen zich wel eens aan iets te buiten gaat, bijvoorbeeld aan een patatje mayo op zondag.

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40