De strijd tegen bestrijdingsmiddelen

De afgelopen week is bekend geworden dat de bron met drinkwater voor een flink deel van de randstad vervuild is geraakt met het bestrijdingsmiddel dimethoaat.

 

Dimethoaat is een insecticide dat in de land- en tuinbouw rijkelijk wordt gebruikt. De stof legt het zenuwstelsel van insecten plat. Voor mensen kan dit dus onmogelijk gezond zijn.

Ik eet mijn groenten het liefst zonder bestrijdingsmiddelen. Helaas is enkele weken geleden bekend geworden dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die in Nederland gebruikt worden dramatisch is gestegen.

In een recent rapport van de EFSA blijkt dat er ontzettend veel bestrijdingsmiddelen per gewas worden gebruikt. Gemiddeld bevat een Nederlandse ui volgens de onderzoekers ruim 41 soorten gif en wordt deze 21 keer bespoten.

Ik schrok hiervan. Een Spaanse ui bevat volgens het rapport slechts 4 bestrijdingsmiddelen. Tellen we de vele gewassen per land bij elkaar op, dan blijkt dat de landen die het minste gif gebruiken Spanje, Polen en Italië zijn.

De landen die veel gif gebruiken zijn België en Nederland. Het land waar het allermeeste gif gebruikt wordt is Engeland! Ik dacht altijd dat het in Nederland wel meeviel, maar het blijkt dus dat de afgelopen 10 jaar het gebruik van bestrijdingsmiddelen dramatisch is gestegen.


Oncologen zien de laatste jaren een enorme stijging van het aantal kankergevallen. Artsen tasten voor wat betreft de oorzaak volledig in het duister. Als je bedenkt dat bestrijdingsmiddelen zwaar kankerverwekkend zijn, dan wil je dat dus liever niet binnenkrijgen.

De afgelopen week heb ik in kaart gebracht wat er in Nederland en elders op de wereld in ziekenhuizen voor eten geserveerd wordt. Zie de foto’s

Uit onderzoek blijkt dat je bestrijdingsmiddelen gemiddeld voor 80% van de buitenkant van je groente of fruit kunt wassen. Het probleem is echter dat er honderden soorten bestrijdingsmiddelen worden gebruikt,
die allemaal anders reageren op een wasbeurt.

Sommige reageren beter op een wasbeurt met natriumbicarbonaat, andere weer op een wasbeurt met azijn.
De eerder aangehaalde dimethoaat krijg je er goed af met een behandeling met natriumbicarbonaat (bica), maar niet met azijn.

Als je je groenten wilt wassen met natriumbicarbonaat of azijn gebruik dan ongeveer de verhouding 1:10.
Dat wil zeggen 10 ml azijn of 10 gram natriumbicarbonaat op 100 ml water (niet natriumbicarbonaat met azijn combineren!).

Deze twee oplossingen kun je gebruiken om de gewassen kort in te laten weken. Laat je groenten of fruit nooit langer dan 2 minuten weken anders kan de schil poreus worden en kunnen de bestrijdingsmiddelen juist opgenomen worden.

De meeste bestrijdingsmiddelen zitten trouwens op de schil, maar via het regenwater komt het gif in de grond en dus ook bij de wortels van de plant. Via de wortels komen de bestrijdingsmiddelen in de gewassen en deze kun je niet kwijtraken met wassen.

Het beste kun je de gewassen in een vergiet onder de koude kraan afspoelen; zo raak je de meeste bestrijdingsmiddelen kwijt. Het restant kun je daarna kwijtraken door het even te laten weken in een azijnoplossing en daarna in een oplossing van natriumbicarbonaat.

Daarna kun je het nog kort afspoelen met warm en/of koud water. Deze laatste handelingen vergen veel werk en hebben weinig effect. Ik raad dat dan ook alleen aan bij zwaar bespoten gewassen.

Soms zeggen mensen me wel eens dat het ons lastig gemaakt wordt om gezond leven. Toen ik kennis nam van de bovenstaande nieuwe informatie kreeg ik ook even dat gevoel. Omdat in angst blijven hangen zeker geen oplossing is, heeft dit geleid tot research naar een oplossing.

Wassen, weken in azijn en daarna weken in bica, dan weer wassen in warm water kan de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen maar liefst met 90% verminderen! Dat scheelt gelukkig al enorm, het is alleen wat extra werk.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

E-nummers

Door:

Mora heeft de smaakversterker E621 uit de producten gehaald omdat klanten dat niet meer willen, waardoor ze minder verkopen. Ze hebben dit nu vervangen door natuurlijke kruiden en specerijen.

Lees verder

Is drinkwater giftig?

Door:

Recent was er in het nieuws dat het eten uit blik of plastic je bloeddruk kan verhogen. Dat komt omdat bij deze verpakkingsmaterialen gebruikgemaakt wordt van de weekmaker BPA.

Lees verder

FemNa40