Suiker kan voor sommige mensen een boosdoener zijn voor het verergeren van lichamelijke klachten.
Denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid, schimmels of overgewicht.
Maar ook klachten als eczeem kunnen bij sommige mensen veranderen door het eten of juist weglaten van suikers.
Er zijn diverse doctoren en diëtisten die adviseren om suiker uit je voeding te schrappen. Nu willen wij niet beweren dat dit DE oplossing is tegen eczeem. Maar wij vinden het wel belangrijk om opties aan te dragen waar je wellicht iets aan hebt.
Wat is suiker precies?
Suiker of sucrose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast komen ook andere suikers voor zoals melksuiker (= lactose) en vruchtensuiker
(= fructose).
Aardappels en granen bevatten ook suikers in de vorm van zetmeel, dat zijn lange suikerketens (zonder zoete smaak), die in de darm wel in suiker wordt gesplitst.
Suiker gemaakt uit riet- of bietsuiker wordt wel kristalsuiker genoemd en is de vorm zoals in de winkel wordt verkocht en als smaakmaker toegevoegd aan bewerkte producten, zoals frisdrank, chocola, snoep en gebak.
Honing valt ook onder de categorie suiker. Wanneer je dus suiker door honing gaat vervangen, krijg je nog steeds suikers binnen.
Weglaten van suikers
Wellicht helpt het weglaten of vervangen van suikers aan je voedingspatroon jou ook wanneer je regelmatig last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid, eczeem, schimmels en overgewicht. Natuurlijk kan je beginnen met het weglaten van suiker uit je thee, koffie of bijvoorbeeld je bakje yoghurt.
Maar dan ben je er nog niet. Wist je bijvoorbeeld dat er ook suikers zijn toegevoegd aan mosterd, ketchup en mayonaise? Wil je suiker helemaal schrappen dan zal je voortaan altijd de verpakking moeten bekijken om te zien of er geen suikers aan de producten toegevoegd zijn.
Suikervervangers
Er zijn verschillende soorten suikervervangers op de markt. Maar ook hier zijn de meningen over verdeeld. Producten als aspartaam zouden op hun beurt ook weer een slechte invloed op je gezondheid kunnen hebben.
Wellicht is het dus een idee om te proberen om helemaal geen suikers meer te eten. Wanneer je went aan het niet meer eten van zoete dingen, zul je merken dat de behoefte aan zoetigheid ook afneemt.
Wil je wel een keer een zoete taart bakken? Dan zijn er voldoende alternatieve zoetstoffen te vinden zoals Stevia of het gebruik van (gedroogde)vruchten.
Eigen ervaring
Zelf eet ik zelden suiker. Tien jaar geleden had ik last van candida (schimmel), wat onder anderen resulteerde in darmklachten, hoofdpijn en vermoeidheid. Ik ben toen een dieet gaan volgen wat mij erg goed heeft gedaan.
Eén van de producten die ik niet meer mocht eten was suiker. In het begin was het lastig, vroeger was ik namelijk een echte snoepkont. Maar gelukkig wende het snel. Zeker omdat ik me na een paar weken heel goed begon te voelen.
Tegenwoordig snoep ik af en toe, maar naderhand voel ik mijn energielevel direct weer zakken, waardoor ik heel moe word. Bij mij zijn de gevolgen van het eten van suiker dus direct voelbaar. Daardoor kan ik het gemakkelijk laten staan.
Advies
Wat ik je kan adviseren: zorg dat zoetigheid geen onderdeel meer is van je dagelijkse voeding. Als je er aan went om geen zoetigheid meer in je voedingspatroon te hebben, dan ga je het op den duur ook niet meer missen.
Er zijn zoveel andere lekkere dingen die je kunt eten die geen suikers bevatten!
En wanneer je een keertje wilt zondigen, dan is dat geen probleem. Dan weet je in ieder geval wel waar je klachten vandaan komen. Af en toe op de blaren zitten kan ook geen kwaad.
Voor meer informatie: eczeem .nl
Geschreven door: Chantal Smits