Suikervrij?

Is suikervrij een nieuwe hype?

Ik hoor en lees er zoveel over.

Gaat iedereen suiker mijden?

 


In ieder geval wel juffrouw Janny. Juffrouw Janny kwam laatst bij mij op het spreekuur. Ze wil afvallen. Ze wil bewuster gaan eten en suiker uit haar menu schrappen. Ze had het internet afgestruind voor suikervrije recepten.

Ze is gek op ontbijtkoek en was ook erg in haar nopjes toen ze een suikervrij recept hierover had gevonden.
Het recept had ze meegenomen, 'dan kunnen andere klanten er ook van genieten', zei ze.

Ik bekijk het recept: 250 g roggemeel, 200 g melk, 1 ei… ziet er nog goed uit, maar dan 100 g honing?
2 Eetlepels appelstroop? Ik vraag juffrouw Janny of ze het juiste recept heeft gegeven.

Verbaast knikt ze ja. Ik leg uit dat het recept niet suikervrij is. Honing en appelstroop zijn ook vormen van suiker. Ze klinken misschien gezonder, maar het effect in het lichaam is hetzelfde als van gewone suiker.

Dit had ze niet verwacht. Veel mensen zijn zich niet bewust dat er zoveel schuilnamen zijn voor suiker. Voor het lichaam maakt het echt niet uit of de suiker uit een palm, riet, biet of bij komt.

Chemisch hebben ze dezelfde structuur, want anders was het een eiwit of een vet geweest.

Schuilnamen voor suiker

fructose(stroop) glucose(stroop) maïssiroop honing
ahornsuiker palmsuiker agavesiroop (basterd)suiker
dextrose druivensuiker geleisuiker glucose-fructosestroop
invertsuiker kandij kristalsuiker melasse
rietsuiker sacharose sucrose vanillesuiker
amylose amylopectine amylodextrine maltose
oligosacharide gemodificeerd (maïs)zetmeel zetmeel alle soorten vruchtensapconcentraat


In de volksmond is suiker, kristalsuiker in frisdrank en snoep. Voedingskundig is suiker een vorm van een koolhydraat. Koolhydraten heeft iedereen nodig. Het is de brandstof voor het lichaam.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor:

  • Zetmeel in brood, broodvervanging, aardappels, peulvruchten, rijst, pasta (rijk aan B-vitamines, vezels).
  • Melksuiker (=lactose) in melk, karnemelk, yoghurt, kwark (rijk aan eiwit en kalk).
  • Vruchtensuiker (=fructose) in fruit en vruchtensap (rijk aan vezels, vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen).
  • Suiker in snoep, frisdrank, ijs, gebak, koek, zoet beleg en suiker uit de suikerpot (geen toegevoegde waarde, maar wel erg lekker).


De schadelijke suikers zijn de toegevoegde suikers. Dus de suikers uit snoep, frisdrank, gebak en koek.
Deze voedingsmiddelen bevatten geen vitamines en mineralen en komen snel in het bloed terecht. Hierdoor gaat de bloedsuiker flink schommelen. Deze suikers leveren geen gezondheidswinst op.

Suiker uit fruit is ook een snelle suiker, maar doordat er vezels, vitamines en mineralen in zitten zijn ze wel goed voor de gezondheid. Mits je niet overdrijft. Twee tot drie porties fruit per dag is prima.

Laat je niet bang maken en laat je vooral niet alles wat lekker is ontzeggen. Snacks, gebak, chocola  en snoep passen prima in je eetpatroon als je er maar niet teveel van neemt. Teveel is per persoon verschillend. Zolang je gewicht stabiel blijft en je gezondheid goed dan is er niets aan de hand.

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40