Superfoods boordevol met gif?

De NVWA heeft enkele weken geleden de resultaten bekendgemaakt van hun superfoods steekproeven.

Ze houden vaker van dit soort gifmetingen en dit keer waren de superfoods aan de beurt.

 

Bij een kwart van de genomen monsters bleek de gifnorm behoorlijk te zijn overschreden. Er zit dus nogal wat gif op onze superfoods. Wat moeten we hiervan vinden en hoe kunnen we hiermee het beste omgaan?

Tegenwoordig kom ik in bijna alle grote winkelketens een hele superfoodafdeling tegen. Action, Aldi, Xenos en Hema doen allemaal graag mee aan de superfoodgekte. Als ik in deze winkels achterop de superfoodverpakking kijk, is de herkomst soms onduidelijk, maar meestal is het China.

De prijzen die de bedrijven aan de klant vragen zijn zo laag, dat het goedkoper is dan verse groenten en fruit uit eigen land. De boeren in lagelonenlanden proberen met man en macht voor een hongerloontje aan de grote superfoodvraag te voldoen. Een van de bekendste superfoods is de Goji-berry.

Bestrijdingsmiddelen onschuldig?

Vorig jaar zijn er bij de NVWA meldingen binnengekomen dat mensen onwel werden na het eten van Goji-berries. Het kan toeval zijn, maar ik vermoed van niet. De NVWA zegt dat het gif op superfoods niet zo snel zal leiden tot misselijkheid en braken, maar hoe weten ze dat zo zeker?

Er zijn geen monsters meer beschikbaar van de bessen die toen gegeten zijn. De NVWA zegt dat de bestrijdingsmiddelen op superfoods geen kwaad kunnen. Dit berust op een klassieke denkfout.

De normen kunnen namelijk per bestrijdingsmiddel niet zijn overschreden, maar als we gaan tellen kunnen er wel 20 verschillende bestrijdingsmiddelen op één besje zitten. De autoriteiten baseren de maximaal toelaatbare dosis op één enkel middel, maar ze laten kruisreacties buiten beschouwing.

Dit heeft als resultaat dat er op dit moment een groot medisch experiment gaande is op de gehele bevolking. Voor mij is dit een reden om altijd voor biologisch te gaan.

Nachtschade

Wist je dat de Goji-bes lid is van de nachtschadefamilie? Het is dus een achterneefje van de tomaat, paprika, aubergine, rode peper en aardappel. Nachtschadeplanten kunnen neurotoxische alkaloÏden bevatten.

Solanine in aardappelen of tomatine in tomaten zijn hier voorbeelden van. Deze stoffen werken in op het centraal zenuwstelsel. Ook tabak is een nachtschade en werkt in op het centraal zenuwstelsel. Vele rokers zijn gek op de verdovende werking van tabak.

Eet alleen rijpe nachtschadeproducten, dan ben je de schadelijke werking van de alkaloÏdes grotendeels kwijt. Dus eet geen groene aardappelen, paprika of tomaten. Het beste eet je dus rode rijpe paprika’s.

De Goji-bes bevat ook in rijpe vorm wat giftige alkaloÏden. Eén daarvan is de stof atropine. Deze stof kan in grote hoeveelheden misselijkheid, verwardheid, duizeligheid of hoofdpijn geven.

In kleine hoeveelheden kan het weer heilzaam zijn. Zo zijn sommige medicijnen op atropine gebaseerd.

Superfoods van eigen bodem

Sommige mensen kunnen niet tegen de giftige stoffen in nachtschades. De nachtschade maakt deze stoffen aan om insecten misselijk te maken, zodat ze het plantje niet verder opeten. Erg slim dus.

Maar gaan wij, mensen, dus een hele zak Goji-bessen eten, dan kunnen we hier misselijk van worden. Wist je dat Goji-bessen rijkelijk in Nederland groeien? In Nederland groeien ze ruimschoots langs rivieren en in de duinen. De plant heet hier Boksdoorn. Niemand ziet ze staan, want er staat niet bij dat het een superfood is. Superfood is pure psychologie.

Eigenlijk zijn heel veel levensmiddelen een superfood. Een banaan kun je classificeren als superfood omdat er veel tryptofaan in zit, waardoor je humeur een boost kan krijgen. Ook de asperge die ik vorige week heb besproken, is een echte superfood.

In de winter hebben we boerenkool als superfood. Maar wat dacht je van walnoten, blauwe bessen, spinazie, spruitjes en broccoli? Meestal groeit er in de buurt wat we nodig hebben. Sinds de globalisering en industrialisering is het eten uit je omgeving totaal verloren gegaan.

Een groot probleem is dat wanneer voedingsmiddelen te populair worden, er technieken toegepast worden die de kwaliteit van het gewas geen goed doen. Bestrijdingsmiddelen, veredeling en genetische manipulatie zorgen voor hogere opbrengsten van het land, maar kunnen het voedsel tegelijk minder goed verteerbaar maken.

Dit is met tarwe gebeurd, maar dreigt ook met de ‘superfood’ quinoa (spreek uit: kienwa) te gebeuren. In de planning ligt dat quinoa ook in Nederland steeds meer verbouwd zal worden.

Quinoa komt oorspronkelijk uit Bolivia en is daar het voedsel voor de armen. Doordat we hier in het westen belachelijk hoge prijzen betalen voor dit gewas, hebben de armen in Bolivia het nu heel zwaar. Ik hoop dat er met de Nederlandse quinoa niet gerommeld gaat worden...

Het lijkt me beter om vooral superfoods uit onze eigen streek te eten. Wat mij betreft stopt dat niet bij Nederland. Ook de omringende landen zie ik als voedsel uit de streek. De noordelijke delen van Europa gebruiken amper bestrijdingsmiddelen op hun gewassen.

In de zuidelijke landen van Europa spuiten de boeren er lustig op los. Niet alles kan in de noordelijke Europese landen groeien en dus zullen we toch moeten uitwijken naar zonniger landen om ook andere groenten en fruit te kunnen eten. Kies in die gevallen altijd de biologische varianten.

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40