Vitamines zorgen voor vergiftiging?

De Hoge Gezondheidsraad van België heeft de afgelopen week de voedingsaanbevelingen voor vitaminen en mineralen grondig herzien.

De nieuwe richtlijnen liggen nu hoger dan in Nederland. In Nederland krijg je voldoende voedingsstoffen binnen, maar zodra je de grens naar België overgaat, ben je plots ernstig ondervoed.

Hoe is dit mogelijk en klopt dit eigenlijk wel?

 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine C is in Nederland 75 mg. In België is dit nu 110 mg geworden. In België is de ADH dus bijna 50% hoger dan in Nederland, dat vind ik een fors verschil.
Hetzelfde nam ik waar bij vitamine B6. In België is de ADH 3 mg en in Nederland slechts 1,5 mg.

Ik vind het verstandig van België om de ADH’s wat op te krikken, want de Nederlandse ADH is bij lange na niet de optimale dosering. De huidige ADH is gebaseerd op het voorkomen van ernstige ziekten door tekorten. Toch hebben onze cellen wel wat meer nutriënten nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Maximaal aanvaardbare hoeveelheden

Het vaststellen van de ADH is een lastige klus. Er wordt daarbij vaak geen rekening gehouden met onder andere leeftijd, geslacht, levensstijl, ras enz. Daarbij komt dat de ADH’s soms naar mensen worden vertaald aan de hand van dierproeven.

De ADH wordt in Amerika de Dietary Reference Intake (DRI) genoemd. Deze heeft Amerika na de
Tweede Wereldoorlog ingesteld om te bepalen hoeveel nutriënten het leger en de bevolking minimaal nodig heeft. Het bizarre is, dat de DRI elke 5 jaar wordt herzien. Dat betekent dat we alle cijfers eigenlijk met een korreltje (Keltisch) zeezout moeten nemen.

Het goede wat België heeft gedaan, is dat het nu ook de nadruk heeft gelegd op de maximaal aanvaardbare hoeveelheden. De megahoeveelheden in potjes vitaminen worden steeds extremer. Dit kan zeer schadelijk voor het lichaam zijn!

Een teveel aan ijzer kan leverschade veroorzaken, een teveel aan vitamine E wordt weer in verband gebracht met prostaatkanker. Het probleem met vitamine E is dat het eigenlijk een hele groep van vitaminen is en dat een teveel van één soort vitamine E een tekort van de andere soorten kan veroorzaken omdat deze via dezelfde weg worden opgenomen.

Hetzelfde geldt voor provitamine A, betacaroteen. De groep carotenen is gigantisch groot. Als je lange tijd één soort caroteen neemt, bijvoorbeeld betacaroteen, dan krijg je makkelijk een tekort aan andere soorten carotenen. In Nederland komen we bijna allemaal vitamine D tekort. Toch kan een teveel aan deze vitamine mogelijk voor nierstenen zorgen.

Nauwelijks controle

Een groot probleem is dat er nauwelijks controle is op de supplementenmarkt. Medicijnen staan onder strikt toezicht en zijn daarom erg zuiver. Bij supplementen komt het erg vaak voor dat de dosering niet klopt en de zuiverheid te wensen overlaat. Koop daarom je supplementen altijd van een goed merk.

Maar pas op: vele merken beweren natuurlijke vitamines te leveren, maar leveren eigenlijk synthetische, in een lab gefabriceerde, vitamines. Je kunt dat gemakkelijk nagaan. Als de hoeveelheden extreem hoog zijn, dan is het vrijwel altijd synthetisch. Natuurlijke vitamines hebben een veel lagere dosering.

Een volgende vraag is of de synthetische vitamines wel net zo krachtig werken als de natuurlijke. In groenten en fruit zit een fractie van de vitaminen die in een multi zitten. De ADH’s worden gebaseerd op synthetische supplementen, terwijl de natuurlijke varianten de voorkeur genieten.

Natuurlijke vitaminen gaan vergezeld van duizenden hulpstoffen die de vitaminen in hun werking ondersteunen. Natuurlijke supplementen zijn dan ook lager gedoseerd, zonder in te boeten op de werking.

Minder inname pillen

Ik neem zelf steeds minder pillen in en kies ervoor om alles zoveel mogelijk uit mijn voeding te halen.
Dat betekent dat ik meerdere keren per dag groenten en fruit eet en daar waar ik kan er kiemen aan toevoeg.
Ik eet slechts enkele keren in de week vlees. Zo kan ik in plaats van vlees meer groenten eten en daarmee de hoeveelheid nutriënten een boost geven.

De plantaardige, wateroplosbare vitaminen B en C hebben we dagelijks nodig, de dierlijke vetoplosbare vitaminen A, D, E en K hebben we enkele keren in de week nodig omdat ons lichaam deze prima kan opslaan.

Natuurlijke supplementen met een multi-achtige werking zijn moringa, spirulina, chlorella en tarwegras. Als je toch voor echte multi’s wilt gaan dan zijn de merken Premier Research Labs, New Chapter of Sun Warrior een optie. Het probleem is wel dat natuurlijk multi’s vaak geen B12 bevatten.

Deze kun je maar beter los suppleren als zuigtablet. De maag en darmen nemen vaak B12 onvoldoende op, daarom is een zuigtablet ideaal. De B12 wordt via de bloedvaten onder de tong opgenomen en komt zo in het bloed terecht.


Bij groenten en fruit of een natuurlijke multi is de kans op hypervitaminosis nihil. Vergiftiging door extreem hoge doses vitaminen uit supplementen is wel degelijk mogelijk. De lever en nieren moeten dit zien te verwerken en de enzymcapaciteit is beperkt.

De lever heeft tweederde overcapaciteit, waardoor je niet merkt dat je lichaam eigenlijk moeite heeft met extreme hoeveelheden vitaminen zonder natuurlijke matrix.

Een ander probleem is dat steeds meer voedingsmiddelen worden verrijkt. De industrie raffineert de producten zo extreem, dat er nauwelijks nog sprake is van enige nutritionele waarde. Om deze reden kiezen producenten voor verrijking met synthetische vitaminen.

Wanneer iemand de gewoonte heeft om enkel geraffineerde voeding te eten, bestaat de kans op een teveel aan synthetische vitaminen met mogelijk een overdosis als gevolg.

Hoe meer ik onderzoek en leer, hoe meer ik erachter kom dat er niet alleen met onze voeding gerommeld wordt, maar ook met supplementen. Dicht bij de natuur blijven voelt voor mij dan ook het best.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Autisme, ADHD en voeding

Door:

Er is wel degelijk een relatie tussen autisme, ADHD en voeding. Helaas wordt dat vaak nog niet herkend of mee gewerkt. Gelukkig zien we dat steeds meer mensen die ervan bewust worden dat voeding een goed effect heeft.

Lees verder

FemNa40