De voedselketen in gevaar?

Deze week heb ik naar een Zembla-aflevering over de Monsanto-methode gekeken.

Het blijkt dat Monsanto heel veel bedrijven opkoopt die iets met zaad doen, om zo hun macht te vergroten. Dit baart mij grote zorgen.

Zaad is niet alleen het begin van al het leven, het is ook nog eens het begin van onze voedselketen.
Als je die beheerst ben je oppermachtig, dus logisch dat Monsanto dit wil. Maar er kleven ook grote nadelen aan…

 

Tijdens lezingen en trainingen vraag ik wel eens wie er van Monsanto gehoord heeft. Vaak is dat de minderheid. Monsanto maakte vroeger gif voor chemische oorlogsvoering. Agent Orange, een ontbladeringsmiddel dat in de oorlog met Vietnam werd gebruikt, komt uit de koker van Monsanto. Toen de oorlog voorbij was had dit bedrijf de gifmachines toch staan, dus zijn ze landbouwgif gaan produceren.

Het nadeel is dat niet alleen onkruid en insecten hiervan doodgaan, ook de eetbare gewassen zelf. Om deze reden houdt Monsanto zich bezig met genetische manipulatie. Zo kunnen ze de gewassen resistent maken voor bestrijdingsmiddelen. Dit is overigens ook precies de reden waarom genetisch gemanipuleerde voeding residuen bevat van glyfosaat, een bestrijdingsmiddel dat door Monsanto wordt gefabriceerd.

Monsanto verdient hier dus twee keer aan, een keertje aan het genetisch gemanipuleerde zaad en een keertje aan al dat gif dat erop moet.

De horeca maakt vaak gebruik van sojaolie van het merk Levo. Hier staat op het blik te lezen dat het gemaakt is van GM soja en is daarom een bedreiging voor onze gezondheid. De soja is namelijk rijkelijk blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat en dat wil je echt niet binnen krijgen.

Hendrick Smit maakte er een filmpje over. Je kunt dus beter niet te vaak bij een wokrestaurant op bezoek gaan.

Vorige week heb ik naar een andere aflevering van Zembla gekeken getiteld De Gen-tech Lobby. Het blijkt dat er rond de landbouwakkers waar veel gif van Monsanto wordt gebruikt een zeer sterke toename is van het aantal gehandicapten.

Ook blijkt dat Monsanto, de overheid en de voedingsindustrie personeelsleden uitwisselen via draaideurconstructies. Daar zijn dus de nodige belangenverstrengelingen; uiterst merkwaardig allemaal.

Handelen in zaad is extreem lucratief. Een kilo tomatenzaad kan duurder zijn dan een kilo goud! Op dit moment zijn veredelde zaden vrij te gebruiken voor nieuwe veredeling onder het zogenaamde kwekersrecht.
Iedereen mag de positieve eigenschappen van gewassen doorkweken.

Monsanto is nu via een maas in de wet bezig octrooien te verkrijgen op eigenschappen die ze gratis van andere boeren of instanties hebben gekregen. Het octrooibureau zegt gewoon de wet te volgen en de aanvragen van Monsanto in behandeling te nemen.

Naast Monsanto zijn ook Syngenta en Bayer bezig met patenten en hopen op een monopoliepositie.
Alle andere bedrijven respecteren het kwekersrecht.

Als Monsanto zijn zin krijgt dan betekent dit dat het bedrijf de markt in handen krijgt en de prijzen kan bepalen. Denk aan Nestlé die een tijdje terug ook zei dat water geen grondrecht is en die de markt wilde privatiseren om zo de winst op water af te romen.

Het allergevaarlijkste van dat Monsanto de markt in handen krijgt, is dat er daardoor onvoldoende variatie komt in de gewassen. Op dit moment hebben kwekers elk hun eigen soort groente. Sommige zijn vatbaar voor bepaalde ziektes, andere weer niet.

Als we over de hele wereld Monsantozaad gebruiken, dan hoeft er maar één ziekte uit te breken en het is gebeurd. Een zeer gevaarlijke situatie.

In reclamefilmpjes presenteert Monsanto zich als een ware idealist, maar inmiddels weten we beter. Als een drugsdealer verstrekken ze in lagelonenlanden goedkoop, genetisch gemanipuleerd zaad en het bestrijdingsmiddel Roundup. Vervolgens hebben de boeren steeds meer gif nodig omdat het anders niet voldoende werkt, terwijl Monsanto beetje bij beetje de prijs verhoogt.

Dit heeft als gevolg dat de boeren massaal zelfmoord plegen. Ik weet zelf niet of het de barre omstandigheden zijn of dat het gif hun hersenen heeft aangetast. Roundup is volgens recent onderzoek 125 keer giftiger voor mensen dan werd gedacht. Veilig voor consumptie wil ik het zeker niet noemen.

Volgens deze studie blijkt dat glyfosaat de goede darmbacteriën om het leven kan brengen, terwijl de slechte darmbacteriën hier resistent voor zijn. Zorgwekkend!

Veel mensen staan er niet bij stil, maar we leven bij de gratie van onze darmen. Als onze darmen gezond zijn, dan is de rest van ons lichaam dat vaak ook. Giulia Enders vertelt in haar pas verschenen boek De Mooie Voedselmachine hier uitgebreid over. Ze heeft het over de invloed van de darmbacteriën op onze persoonlijkheid, ons immuunsysteem en op allergieën.

Ook vertelt ze over de rol van goede bacteriën. Een boek over dit onderwerp voor de wat meer gevorderden onder ons is De darm denkt mee. Het blijkt dat bacteriën en schimmels ons zenuwstelsel sterk kunnen beÏnvloeden. Het boek Darmklachten van Saskia van As is een geweldig boek voor de doorgewinterde gezondheidsfreak.

Gelukkig is het licht gaan branden bij staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw. Ze wil actie ondernemen tegen grote concerns als Monsanto, Syngenta en Bayer. Als Nederland volgend jaar het EU-voorzitterschap heeft, hoop ik dat het haar lukt om de patentwetgeving te veranderen.

De Grote Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau zal dit voorjaar beoordelen of het mogelijk moet zijn om natuurlijke eigenschappen van groenten te patenteren. Ik hoop dat ze verstandig zijn en deze maas in de wet zullen dichten. Wil je een steentje bijdragen? Teken dan hier de petitie voor behoud van het vrije zaad.

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto voorpagina

Gerelateerde artikelen

FemNa40