Wakame

'Zeewier 101' zouden ze in Amerika zeggen.
Een basis 'cursus' over zeewier bij FemNa40.

Dan begin je natuurlijk met iets wat de lezers waarschijnlijk al wel kennen.

In dit geval is dat wakame, bekend vanwege de fameuze wakame salade.

 

Gracieus

Wakame betekent in het Japans ‘jong meisje’. Het wier is vernoemd naar de lenige jonge oogsters alsook naar de gracieuze manier waarop deze zeeplant in de oceaan beweegt en groeit.

Het behoort tot de zogenaamde bruinwieren. Over de indeling op kleur schrijf ik een andere keer meer. Wakame behoort met nori en kombu tot de meest gebruikte wieren in de Japanse keuken. Wakame is ook alomtegenwoordig in elke variant van miso soep.

Het wier is gemakkelijk te verwerken in gerechten en heeft een hoog gehalte aan de gezonde omega-3 vetzuren, in het bijzonder EPA en de biochemische voorlopers hiervan.

De wakame die in de salade wordt gebruikt is Undaria pinnatifida, ofwel de Japanse wakame. Vroeger groeide dit wier alleen in Aziatische wateren. Tegenwoordig vind je het ook aan de  kusten van de Verenigde Staten, IJsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Ook in de Nederlandse wateren groeit tegenwoordig undaria; in deze periode van het jaar, januari/februari, wordt langs onze kust de eerste wakame weer geoogst. Reden voor een feestje. Dat vieren we op 6 februari met de Dag van het Zeewier.

Wakame salade

Wakame in de vorm ven een salade staat op de menukaart van vrijwel alle Japanse restaurants. Je kunt wakame salade ook steeds vaker bij de visboer kopen en zelfs bij de supermarkt. Gewoon, in de koeling bij de sushi en verse vis. Felgekleurd en leuk om te zien met sesam zaadjes.

Erg lekker bij rijstgerechten en vis. Of om zo te eten. Wat veel mensen nog niet weten is dat je de salade ook heel makkelijk zelf kunt maken met behulp van (gedroogd) zeewier en wat andere ingrediënten. Het recept vind je op de website. Klik hier voor het recept.

 

Behalve een wakame salade kun je het wier meekoken met soepen, stoofpotten, ovengerechten, (bruine) rijst en quinoa, marineren en aan een salade toevoegen of even roosteren en als gezonde smaakmaker over een gerecht strooien.

Voeg undaria toe aan pastagerechten, groente en wokgerechten omeletten en graangerechten. En natuurlijk sluit de smaak van wakame perfect aan op die van vis. Zoals ze in Japan al weten: het is een dankbaar wier om te verwerken in gerechten.

Voor meer recepten verwijs ik jullie graag naar de website.

 

Met groet,
Marieke
Stichting Zeewierwijzer

Foto voorpagina

Gerelateerde artikelen

FemNa40