Nog even en de winter staat voor de deur. We gaan dan massaal weer aan de lekkere stamppotten en andere heerlijke winterkost.
Maar wat zijn nu de typisch Nederlandse wintergroenten en hoe gezond zijn deze?
Overgewicht
Typische wintergerechten zijn natuurlijk de erwtensoep, stamppotten en stoofgerechten. In het verleden werden deze met veel vet en vette vleessoorten klaargemaakt vanwege de hoge verzadigingswaarde en omdat het weinig kostte.
Nu met de toename van overgewicht zijn er steeds meer recepten met een lager gehalte aan verzadigde vetten of stamppotrecepten met exotische ingrediënten als tofu of paksoi met een runderrookworst.
Let wel op dat deze runderrookworst altijd nog vetter is dan een mager stukje vlees.
Wintergroenten
Typische wintergroenten als koolsoorten, zuurkool, knollen en wortels zitten boordevol vitamines. Wintergroenten zijn doorgaans gezonder dan zomerse groenten.
Wist je dat in een portie gekookte spruitjes net zoveel vitamine C zit als in twee sinaasappels?
Bestanddelen
Boerenkool is de gezondste winterkost, gevolgd door rode kool. Boerenkool bevat vooral veel vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. Het geeft je enorm veel energie, is goed voor de botaanmaak, voorkomt bloedarmoede en zorgt natuurlijk voor een goede weerstand.
Erwtensoep is erg gezond en voedzaam, maakt je lekker warm, maar is helaas niet zo goed voor de lijn.
Een beter alternatief is pompoen- of wortelsoep.
Zuurkool is een groente die je eigenlijk niet moet wassen. Je wast dan niet alleen de smaak weg, maar ook een belangrijk deel van de vitamines. Zuurkool is rijk aan vitamine C en B. Verder zit er veel ijzer in.
Hutspot bevat door de wortels veel vitamines en mineralen. Ze zijn rijk aan beta-caroteen. Dit heet ook wel 'pro-vitamine A', omdat je lichaam deze stof in vitamine A omzet. Ook vitamine B11, C en de mineralen calcium en kalium zijn goed vertegenwoordigd.
Andijvie is goed voor het zenuwstelsel en ogen. Omdat het veel fytonutriënten bevat, is andijvie een boost voor het hele immuunsysteem. Hoofdbestanddelen zijn vitamine A (72%). Verder bevat het een ons vitamine B11, C, K en ijzer.
Prei bevat provitamine A, vitamine B1, B2, C en E, kalium, natrium en fosfor. Zwavelverbindingen remmen infecties. Prei bevordert de nieractiviteit en voorkomt nierstenen.
Rode kool heeft een ontstekingsremmende en antioxiderende werking door de anthocyanen
(paarsrode kleurstoffen). Rode kool bevat rauw meer vitamines dan gekookt. Ook zit er volop ijzer in.
Heb jij een heerlijk winterrecept in de kast, stuur het dan op naar info@femna40.nl of plaats het bij de reacties onderop. Wij gaan het dan op de site zetten.