De verlichting in de badkamer zou voor de avond- en nachturen een aparte instelling moeten hebben.
De Britse neurowetenschapper Russell Foster pleit hiervoor.
Wanneer we ons, kort voor het slapen gaan, enige tijd in een felverlichte badkamer ophouden, kan dat onze nachtrust verstoren. Poets je tanden daarom bij voorkeur in het donker!
Voor veel mensen is het een dagelijkse routine om, voordat ze naar bed gaan, even de badkamer in de wandelen voor een aantal gebruikelijke handelingen, zoals het poetsen van de tanden. Maar badkamers zijn in de meeste gevallen ruimtes met veel licht en veel witte muren en/of plafonds.
Al dat licht heeft een negatief effect op ons bioritme, zo meent Russell Foster. De in Oxford werkzame wetenschapper wijst op het feit dat wij gedurende de avond signalen krijgen dat het tijd is om te gaan slapen en dat we ons daarop inwendig al voorbereiden.
Buiten treedt de duisternis in en als vanzelf worden daarmee signalen aan onze hersenen afgegeven die duidelijk maken dat de nachtrust aanstaande is. En dan is daar opeens een bundel fel wit licht in de badkamer.
Terwijl ons lichaam bezig is om over te schakelen naar de ruststand, wordt het in verwarring gebracht door dat uitbundige licht. In feite wordt je lichaam weer wakker gemaakt, terwijl dat juist niet de bedoeling is. Je hebt namelijk vervolgens meer moeite om in slaap te komen.
Daardoor kan er zelfs een chronisch slaaptekort ontstaan. Immers, je was van plan te gaan slapen maar je komt pas veel later in slaap. De tijd die je wakker doorbrengt, gaat af van je netto hoeveelheid slaap en daarmee komt ook je gezondheid in gevaar.
Immers, slaaptekort kan de kwaliteit van het immuunsysteem behoorlijk ondermijnen en resulteert daarnaast ook in een verhoogd risico op ernstig overgewicht (obesitas) en psychische aandoeningen.
Om gezond te leven, is het van belang om verstoringen van ons natuurlijke ritme zoveel mogelijk te vermijden.