Oeps de hik!

Ik had dit weekend ook de hik maar dan van irritatie. 

Heb je wel eens een gesprek moeten voeren dat maximaal één uur hoeft te duren, maar vervolgens de hele zaterdagmiddag in beslag neemt?

Het is/was een vrouw die graag over zichzelf praat en op een gegeven moment stond mijn blik op oorlog geloof ik.

 

Het overkomt iedereen wel eens. Een kortstondige hik. Soms een paar minuten, soms zelfs langer dan een uur.

Oorzaak

Meestal wordt de hik veroorzaakt door te snel eten of het eten van sterk gekruid voedsel, maar ook een plotselinge temperatuursverandering in de omgeving, het gebruik van sigaretten of alcohol en opwinding kunnen oorzaken zijn van een kortstondige hik.

Wanneer de hik niet van lange duur is, kan het weinig kwaad, maar vervelend is het vaak wel. Je staat meteen ongewenst in het middelpunt van de belangstelling, iedereen kijkt naar je en komt met goedbedoelde adviezen, maar wat helpt er nu werkelijk tegen de hik?

Wat is het eigenlijk precies, de hik?

Bij de hik trekt het middenrif, de spiergroep die de borstholte scheidt van de buikholte, krachtig en onwillekeurig samen. Het middenrif speelt een cruciale rol bij onze ademhaling. Het zijn niet, zoals veel mensen denken, de longen die de ademhaling reguleren, dat doet het middenrif.

We maken de inhoud van onze borstkas er groter of kleiner mee en daardoor nemen onze longen meer of minder lucht tot zich. Op het moment dat de samentrekking van het middenrif plaatsvindt, wordt het strotklepje gesloten. Dit veroorzaakt het geluid dat zo kenmerkend is voor iemand die de hik heeft.

Artsen en onderzoekers hebben zich herhaaldelijk gebogen over de vraag wat precies het nut is van de hik. Niezen en hoesten zijn bijvoorbeeld reflexen van het lichaam om de luchtwegen te reinigen, maar wat het doel is van hikken blijft onduidelijk.

Ook staat niet vast of er werkelijk een goede remedie is tegen de hik waar iedereen baat bij heeft.
Tientallen trucjes en huismiddeltjes circuleren, maar wat voor de een goed werkte, haalde bij de ander niets uit.

De meest bekende oplossingen zijn het inhouden van de adem, het laten schrikken van de persoon die de hik heeft of het drinken van kleine slokjes water.

Minder bekend, maar ook genoemd als remedie tegen de hik is het zuigen op een suikerklontje dat in de azijn is gedrenkt, het eten van pindakaas of het opwekken van een niesreactie door bijvoorbeeld met een veertje of iets dergelijks in de neus te kriebelen.

Opvallend: Francis Fesmire, de begin dit jaar overleden Amerikaanse arts, verhielp een geval van hardnekkige hik door massage van de anus. Fesmire ontving hiervoor in 2006 de Ig Nobelprijs, een parodie op de Nobelprijs die uitgereikt wordt aan onderzoeken die zowel mensen aan het lachen maken als aan het denken zetten.

Tenslotte: ook het orgasme wordt beschreven als methode om de hik te laten stoppen.

www.lijfengezondheid.nl

   

Gerelateerde artikelen

FemNa40