Ik kwam een interessant onderzoek tegen van het effect van luchtvervuiling op onze hersenen.
Het blijkt dat luchtvervuiling het IQ van kinderen kan verlagen en dat de kans op neurodegeneratieve ziekten hierdoor toeneemt.
Daar schrok ik van, want de lucht in de onderste helft van Nederland behoort volgens deze kaart tot de meest vervuilde van Europa! Daarbij woon ik een paar honderd meter van de snelweg, dus ik ben blij dat ik actie heb ondernomen. Afgelopen maanden heb ik veel luchtreinigers getest en ontdekt dat de ene de andere niet is.
Via de lucht ademen we tal van stoffen in die in onze longen terechtkomen. Dit is een open verbinding en de stoffen komen direct in ons bloed terecht. Van daaruit kan het naar alle delen van het lichaam getransporteerd worden, zoals naar de hersenen.
Er komt niet alleen steeds meer vervuiling en fijnstof in de lucht, maar ook ultra fijnstof. TNO heeft eind vorig jaar bekendgemaakt dat ultra fijnstof ernstige gezondheidsklachten kan veroorzaken en dat we er ook jonger door sterven.
Het beste is dus om zuivere lucht in te ademen. Ik ontdekte dat de fijnstof door de lucht zweeft en neerslaat in huizen. De concentratie (fijn)stof is binnenshuis daardoor hoger dan buiten. Fijnstof kan ontstekingen in de longen veroorzaken met diverse klachten als gevolg.
Als je je gaat verdiepen in luchtreinigers dan is er veel keuze. De goedkope varianten zijn de zogenaamde elektrostatische luchtreinigers. Deze produceren erg veel meetbare elektrostress (om over de ozon maar te zwijgen) en filteren daarbij de lucht helemaal niet.
Via zogenaamde negatieve ionen kleven de stofdeeltjes samen en vallen door hun gewicht op de grond.
Met een elektrostatische luchtreiniger krijg je dus meer stof, weliswaar niet in de lucht, maar wel op de meubels en de vloer.
Dit zul je met een nat doekje of een stofzuiger moeten opzuigen. Liever niet met een gewone zak, anders komen de deeltjes achter de motor gewoon weer in de lucht.
Ik ontdekte dat je het beste kunt kiezen voor een luchtreiniger met een fysieke filter. Deze heb je in meerdere klassen, maar alleen HEPA en ULPA filters zijn interessant.
HEPA staat voor High Efficiency Particulate Arrestance en haalt 99,97% van alle stof, stuifmeel, schimmels en bacteriën die groter dan 0,3 micrometer zijn, uit de lucht.
ULPA staat voor Ultra Low Penetration Airfilter en haalt 99,999% van de stofdeeltjes, groter dan 100 nanometer uit de lucht. Eén van deze typen filters kun je het best inzetten om de lucht echt te filteren.
Klachten als gevolg van luchtvervuiling kun je heel onopgemerkt opbouwen. Mensen met een allergie, astma of bronchitis reageren vaak sneller op slechte luchtkwaliteit. Ik heb heel wat luchtfilters getest en er helaas veel moeten afkeuren.
De elektrostatische vielen gelijk af, maar ook andere omdat ze teveel lawaai maakten of onzuinig waren in stroomverbruik. Ook produceren sommige elektrostaten ozon, een schadelijk gas voor de longen. Gelukkig heb ik een ozonmeter om zeker te weten welke wel en welke geen ozon produceren.
Ik kwam ook luchtfilters tegen die erg duur zijn in aanschaf, maar het moet wel leuk blijven. Als je in het noorden van Nederland woont dan is de luchtkwaliteit op het platteland vrij goed, maar als je in de stad woont of in de onderste helft van Nederland, is een luchtfilter zeker geen overbodige luxe.
Luchtfilters met een ingebouwde bevochtiger bevielen mij minder goed. Beter is het om deze te scheiden en te kiezen voor een losse luchtbevochtiger. De ultrasone luchtbevochtigers kunnen de kamer sneller op een juiste luchtvochtigheid krijgen.
Zeker in deze koude winterperiode kunnen de slijmvliezen door droge lucht uitdrogen waardoor je bevattelijker wordt voor virussen. In mijn luchtbevochtiger doe ik gevitaliseerd water met daarin 1 theelepel sole per kan. Zo komen er mineralen in de lucht en ontstaat een gezond zeeklimaat in huis.
Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl